Ve Valašském Meziříčí odstartoval tradiční Gulášfest
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Ve Valašském Meziříčí byl ve čtvrtek zahájen tradiční Gulášfest, letos jde už o osmý ročník. Vendula Šmídová z tamní radnice agentuře Mediafax řekla, že tentokrát si kuchaři připraví pro návštěvníky celkem 33 druhů gulášů.
Gulášfest potrvá na letním stadionu ve Valašském Meziří...
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Ve Valašském Meziříčí byl ve čtvrtek zahájen tradiční Gulášfest, letos jde už o osmý ročník. Vendula Šmídová z tamní radnice agentuře Mediafax řekla, že tentokrát si kuchaři připraví pro návštěvníky celkem 33 druhů gulášů.
Gulášfest potrvá na letním stadionu ve Valašském Meziříčí do soboty. Do čtvrtečního dopoledne zpracovali kuchaři už kolem dvou a půl tun masa, přes 12 metráků cibule a desítky kilogramů koření. \"Tohle množství nám však, podle předpokladů, vydrží maximálně do pátečních podvečerních hodin,\" prozradil šéfkuchař festivalu Petr Zahradníček. Surovin tak nakonec budou muset kuchaři zpracovat ještě více.
\"Připravíme raději menší počet druhů, ale ty, o které je v každém ročníku velký zájem. V seznamu přibude také pár novinek. Pamatováno je rovněž na vegetariány, pro které bude navařeno asi šest druhů bezmasých gulášů,\" sdělil dramaturg Roman Štěrba. Návštěvníci se mohou těšit také na osm druhů piva a stále oblíbenější kvasnicové pivo charakteristické zvýšeným obsahem aktivních kvasinek.
Ani letos organizátoři akce nezapomenou na dobročinné účely ve městě a z každé prodané porce guláše půjdou tři koruny ve prospěch jedné z místních organizací.
I letos bude festival doprovázet kulturní program. Páteční večer bude například patřit meziříčským Canonům, Láďovi Křížkovi s kapelou Kreyson či Clou. Následující večer ovládnou pódium například místní kapela Docuku, ostravští Buty nebo formace Ready Kirken.
Součástí programu budou také dvě soutěže. Druhý den festivalu se bude bojovat o titul největšího jedlíka. Přihlásit se na místě může kdokoli. Třetí den bude vyhlášen nejlepší guláš, který bude vybírat odborná porota.
Loni se na Gulášfestu vařilo 36 druhů gulášů a snědlo se asi 14,5 tisíce porcí. K tomu návštěvníci vypili 280 sudů piva. Návštěvnost byla okolo 20 tisíc lidí.
reklama