Ve Velkých Karlovicích se chystá gastrofestival, nebude chybět ani soutěž o nejlepší frgál

Kultura 3. 10. 2010 | Autor:
VELKÉ KARLOVICE - Ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku se chystá druhý ročník Karlovského gastrofestivalu a jeho součástí bude i tradiční soutěž o nejlepší frgál. Jak agentuře Mediafax řekl jeden z organizátorů festivalu Michal Vala, hospodyňky by už měly oprášit své recepty. Soutěž O nejlepší valašský frgál m
VELKÉ KARLOVICE - Ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku se chystá druhý ročník Karlovského gastrofestivalu a jeho součástí bude i tradiční soutěž o nejlepší frgál. Jak agentuře Mediafax řekl jeden z organizátorů festivalu Michal Vala, hospodyňky by už měly oprášit své recepty. Soutěž O nejlepší valašský frgál má delší kořeny než celý gastrofestival, letos budou mezi sebou pekařky soutěžit už podeváté. \"Soutěže se může zúčastnit každý. Vzorky nejprve posoudí porota, v jejímž čele opět zasedne Ladislav Frgál - zkušený odborník, který se díky svému netradičnímu jménu o tradici pečení frgálů dlouhodobě zajímá. Poté budou moci ochutnávat i návštěvníci,\" uvedla ředitelka Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová. Gastrofestival odstartuje 10. listopadu a potrvá osm dní. Kromě soutěže o nejlepší frgál nabídne gastrofestival i ochutnávky mladého Svatomartinského vína nebo košt slivovice. Místní hospody a restaurace budou nabízet speciality krajové kuchyně i svatomartinské menu. Loni se soutěže o nejlepší frgál zúčastnilo rekordních 47 soutěžících a nejlepší frgál upekla už podruhé za sebou Anna Šauerová z Karolinky. V soutěži se hodnotí vzhled, tvar, chuť a vůně a poměr náplně k těstu. Tradiční valašský frgál má v průměru 30 centimetrů, váží 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní. Těsto musí být hodně tenké, jen okraje mírně vyšší. Frgál se na Valašsku připravuje podle stejného receptu již několik století. Toto tradiční pečivo se peklo většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. Traduje se, že frgály z hliněné pece bývaly nejchutnější.

Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam