Ve Valašských Kloboukách už v bečce zrají stovky kilo zelí na na jarmekovou kyselici

Co se děje 18. 10. 2010 | Autor:
VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Přestože tradiční Valašský mikulášský jarmek ve Valašských Kloboukách vypukne až počátkem prosince, už nyní museli organizátoři naložit do dřevěné bečky 380 kilogramů bílého zelí na nezbytnou jarmekovou kyselici. Agentuře Mediafax to uvedla mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková. N...
VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Přestože tradiční Valašský mikulášský jarmek ve Valašských Kloboukách vypukne až počátkem prosince, už nyní museli organizátoři naložit do dřevěné bečky 380 kilogramů bílého zelí na nezbytnou jarmekovou kyselici. Agentuře Mediafax to uvedla mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková. Na typické polévce, zhotovené podle starého lidového receptu, si každoročně pochutnávají nejen účinkující, ale i návštěvníci jarmeku. Letos by se mělo z kyselého zelí uvařit kolem 3600 porcí kyselice. \"Zelí jsme nakládali podle receptu našich babiček, který říká, že do správného kysaného zelí patří sůl, kmín, cibule, kopr, vinný list, česnek, chlebové kůrky, trocha cukru a vinná jablíčka. Ta potom na jarmeku obzvlášť přijdou k chuti u jehněčích steaků,\" řekla Věra Janíková, která se stará o zajištění občerstvení pro účinkující a částečně i návštěvníky jarmeku. Zelí ručně nakrouhaly rodiny Valčíkova a Tvarůžkova ve Valašských Kloboukách, jak je tomu zvykem už řadu let. \"Poté jsme ho v pytlích převezli na Kosenku, kde se nejprve šlapalo ve velké vaně a potom jsme zelí natlačili do dřevěné bečky,\" doplnila Janíková. Na přípravě letošního zelí pro jarmekovou kyselici se podílel třináctičlenný tým dobrovolníků, který během několika hodin zpracoval celkem 380 kilogramů zelí. \"Letos jsme naložili asi o dvacet kilo víc než loni. Když se to podaří, rádi bychom navařili i více kyselice, aby se dostalo i na ty, kteří přicházejí na jarmek po poledni. Tou dobou totiž už často nemají příležitost naši valašskou specialitu ochutnat,\" dodala Janíková. Valašský mikulášský jarmek se ve Valašských Kloboukách uskuteční od 3. do 5. prosince.

Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam