Technologům ze zlínské univerzity se podařilo vylepšit klobásy

Co se děje 17. 3. 2011 | Autor: Mediafax

ZLÍN - Potravinářští technologové z Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně nalezli nové bakterie, které jsou podstatně zdravější než původní, které se v potravinářství používaly. Poprvé je aplikovali do klobás z Valašska, agentuře Mediafax to řekl Jan Malý z tiskového oddělení školy.

"Při výrobě fermentovaných potravin, například jogurtů nebo uzenin, se běžně využívá bakterií, které výrobku zajistí požadovanou chuť, konzistenci a trvanlivost, ale nemají pozitivní vliv na zažívání a imunitu. Takové mikroorganismy tedy nepředstavují zdravotní benefit. Pracovníci našeho ústavu proto nalezli takové bakterie, které jsou jak technologicky vhodné, tak zdraví prospěšné," vysvětlil Ivan Holko z Ústavu technologie a mikrobiologie potravin.

Bakterie byly poprvé úspěšně využity při výrobě klobás ze skopového masa. "Mezi hlavní přednosti výrobku patří to, že zlepšuje střevní flóru, je zdrojem vlákniny, která snižuje vstřebatelnost tuků, a díky použité technologii ztrácí skopové maso svůj typický pach," poznamenal Holko s tím, že masný výrobek byl vyvinut ve spolupráci s jedním výrobcem z Valašska. Výrobek tak může být zařazen mezi regionální potraviny s potenciálem pro rozvoj venkova.

Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam