U Dvou slunečnic se vám hned při příchodu věnuje spolumajitel restaurace pěkně ve stylovém oblečení. Vybere vám nejvhodnější místo a jeho přízeň hned na úvod potěší. Doporučí zdejší specialitu, dobroty z masa na dřevěném uhlí, ale tím jeho role končí, ujme se vás jedna z šikovných servírek, také v místním typickém oděvu.
Přináší jídelní lístek a host si prohlíží docela příjemný a zajímavý interiér nekuřácké restaurace. Zároveň Chutíkovi registrují i vedlejší sport bar, stejně jako už už se chystající zahrádku a také salónky, kde se slavívají v prvním patře třeba životní jubilea. Jenže ouha, Chutík senior si nechal doma brýle a příjemně nabitý jídelníček se mu před očima doslova rozplývá. Sotva skončí povzdech, přináší pozorná servírka nejen úsměv a pochopení, ale také tři druhy čtecích brýlí. Jedničky, dvojky i trojky. Skvělá maličkost….
U Dvou slunečnic je restaurace na příjemné posezení, ale také na rychlejší oběd s přáteli.
Restaurace se trefuje kvalitou do vkusu co nejširší klientely. Ze známých osobností sem rád z nedaleké vily zamíří Miroslav Zikmund, zdejší speciality ochutnávají pravidelně herci Jan Čenský, Jana Paulová, exhokejista a komentátor Pavel Richter i řada dalších. Ceny se pohybují ve střední relaci, není tu levně, ale ani draho.
Velmi časté a pro podnik typické jsou gastronomické akce. Názvy a zaměření mají různé, svědčí o citu zdejší „dramaturgie“. Velmi úspěšné bývá třeba Křidýlko nebo stehýnko? Stejně tak Zvěřinové hody anebo Festival řízků. Právě do něj se Chutíkovi trefili…
„Eile mit weile, aneb spěchej pomalu,“ upozorňuje Chutík senior, je ještě ze staré školy. A má pravdu. Zatímco se v kuchyni připravuje dle objednávky 150 gramový Loštický řízek s tvarůžky a dokonce 200 gramový Vídeňský řízek, je čas polévky. A to je tady, docela nečekaně, trefa do černého. Hovězí vývar z kostí s masem a nudlemi výborný, horký a poctivý. Ale libůstkou je tentokrát valašská kyselice s uzeným masem. Jemná, voňavá, vynikající. Přímo delikatesa. Ta se tedy kuchařovi povedla. Cena obou polévek kolem 35 korun.
Mezi krátkým čekáním na vrchol dne v řízkové podobě ještě na slovíčko s jedním z šéfů. Ten připomíná pro příště, že mají výrazný akcent na denní menu a také typická česká jídla. Dominuje svíčková, vepřový vrabec, řízek, rostbíf a také dozlatova vypečená kachnička. Chutík okouší i delikatesní předkrm a musí poctivě říci, že hovězí carpaccio s olivovým olejem, bazalkou a parmazánem uvedlo chuťové pohárky svou jemností do stavu naprostého očekávání.
A je to tady. Na stole jsou hlavní pokrmy, vyjdou na festivalu řízků dost přes stovku, ale není divu, porce velmi velmi slušné. Nejdříve Chutík, pak jeho otec.
Přílohu k vídeňskému maxiřízku nechal na příjemném personálu. A málem v dobrém slova litoval. Šťouchané brambory se slaninou by totiž normálně vydaly za hlavní jídlo. Vlastní dvě porce řízku jsou i pro jedlíka hodně náročné. Maso je jemné, tak akorát, celkový dojem mírně snižuje poněkud méně křupavý trojobal řízků…
Senior? Příloha opékané brambory, řízek s tvarůžkami částečně jako kapsa, částečně jako klasika, bez nejmenších připomínek, chutné a hodně delikatesní. Plzeňské pivo za 37 jen syčí stejně jako o 11 korun levnější Birell… Ale pozor. Přeci jen hanácké „voňavé“ doplňky a doma připravena paní Chutíková nejstarší přijímat pusu k narozeninám… U Dvou slunečnic opět žádný problém. V akceptované nabídce jsou pro tento účel dokonce i žvýkačky, deset kusů za 14 korun, myslí tu snad na všechno…
Na desert nezbyl čas ani místo v žaludku, jen pro informaci. Co tak třeba horké maliny nebo trhanec? Samozřejmostí je široký výběr kvalitních vín. Další věc je jaksi navíc. Jakékoliv jídlo vám tu rádi zabalí sebou, při útratě nad 300 korun můžete platit kartou. Nabídka je u Dvou slunečnic opravdu široká, celkový dojem na 4 hvězdičky. Kdyby tu host nalezl ještě více soukromí u každého ze stolů, udělil by prý Chutík nejstarší ještě o půl hvězdičky více…
Restaurace U Dvou slunečnic
JUVAREST, s.r.o.
Sokolská 5147, 760 01 Zlín
Fotogalerie
Komentáře