„Zdraža je opravdový fenomén v našem oboru,“ říká s pýchou na ekonomické výsledky posledního týdne Milan Drahý z managementu jednoho z řetězců. Stačilo, abychom zcela proti logice věci zdražili vejce z dvou na šest korun. „Zdraža zabrala nad očekávání, když jsme šli po pár dnech dolů o padesát procent, vypočítali jsme čistou zdražu o korunu na jednom vejci. Jen se po nich zaprášilo. Za dvě koruny nešly na odbyt, za tři zmizely za jediný den."
„Vychází to skutečně na jedničku,“ libuje si další manažer Emil Sladký ze sousedního hypermarketu. „Vemte si to na čokoládové tyčince. Uplatnili jsme čistou padesátiprocentní zdražu. Z 10 korun na 15. Nešla logicky na odbyt hned, když pak za čtrnáct dnů stála 12,90 měli jsme vymeteno,“ směje se kouzelnému triku.
Zdraža má řadu podob. Účel plní také takzvaná permanentní zdraža. Majitel jedné z čerpacích stanic na okraji Zlína Jeroným Oktan tvrdí: „Kdo si dnes vzpomene, že stál benzin před dvěma lety 22 korun za litr, dnes se prodává ve stejném množství za 37,50 a řidiči jsou rádi, že se v některém týdnu zdraža neobjeví,“ dodává.
„Zdraža je zdravá,“ tvrdí věhlasný americký ekonom českého původu John Červený. „Každý vychází ze šokové terapie, ve chvíli, kdy se radikálně zdraží, přehodnotí každý spotřebitel své potřeby, mírně utáhne opasek a za týden dva si s ulehčením oddechne, jak se pěkně zlevňuje,“ vysvětluje Červený. Podle něj si také musíme uvědomit, že skutečné potřeby a enormní česká chuť nakupovat se tak dostávají do rovnováhy a mohou přispět k vyrovnání deficitu celé země.
„Zdraža je pro moji rodinu opravdovou prověrkou soběstačnosti, dříve jsme rozmařile rozhazovali, teď jde o to, že daleko lépe vyhodnotíme rodinný rozpočet a víme, že si z mého platu 15 tisíc korun a manželčiny mateřské můžeme skutečně dopřát to, co opravdu potřebujeme,“ chválí nový fenomén Vladislav Ouschela ze Zlína.
Také důchodci už zřejmě pochopili, že neustálé zlevňování je cestou do pekel. „Zdraža mi dává daleko více svobody a mám mnohem více času, který jsem dříve promrhal v nákupních centrech,“ říká třeba upřímně Stanislav Chudý z Valašského Meziříčí. „Mám teď daleko více prostoru na procházky lesem, hledání prvních jarních hub a rybaření, konec konců na mou cukrovku jsou alternativní potraviny, které si sám seženu z přírody, daleko prospěšnější zdraví,“ tvrdí kyprý důchodce. Alespoň mu prý zbude také více peněz na léky, které ostatně kvůli všudypřítomné zdraže brzy vyletí hodně nahoru.
O autorovi
Jana Pravdová
Mystifikátorka tělem i duší, které není žádná pravda svatá.
Komentáře