Jde o principiální rozhodnutí. Už 27 restaurací a barů podepsalo petici Kdo studuje, nový Zlín buduje. V praxi to znamená jediné, vysokoškoláci, kteří se prokážou platným indexem, anebo mladí absolventi UTB do 33 let, kteří pracují na území velkého Zlína, pijí od 19. hodiny každý pátek až do nedělní půlnoci za polovinu ceny, případně zcela zdarma. Vlastní rozhodnutí o míře slev na pivo, víno a rum je na rozhodnutí majitelů restaurací.
Iniciativa je dílem pedagoga zlínské univerzity Dušana Fojtů. "Myslíme si, že odlivu mozků z naší alma máter můžeme zabránit jen podobnými nadstandardními kroky, například rum tříbí hlavy a při zkouškách přímo a doslova cítím, že ti, kteří se rumu nebojí, jsou v řešení úkolů naprosto jedineční a objevní," domnívá se oblíbený mladý pedagog.
Nevšední projekt zkušebně odstartuje už o letošním Majálesu na konci dubna. "Chceme si vyzkoušet věci v praxi, například ve studentských klubech bude ten večer stát deci rumu 6 korun, pivo bude za devět," vysvětluje některé cenové nuance Fojtů.
Radnice se staví plně na stranu pokroku. "Dobře víme, jak je důležité, aby mladí vysokoškolsky erudovaní lidé zůstávali ve Zlíně, těch pár korun hospodské určitě neochudí, naopak, klientelu jim to zajistí i v týdnu, kdy se studenti připravují na zkoušky kolektivně ve studovnách s pípou a kdy zaplatí jako dosud plné ceny," zvýrazňuje výhody mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák, který se jako absolvent dvou jiných vysokých škol v předstihu přihlásil ke studiu kybernetiky na Fakultě aplikované informatiky UTB a už nyní se chlubí nažehleným indexem.
Hospodští si k této příležitosti vytvořili vlastní organizaci s názvem RPS (Restauratéři pro studenty). Její předseda Ctirad Pivko říká: "Studentů je ve Zlíně 13 000, to že jim o víkendu nabídneme vstřícnost zajistí plné hospody i ve všedních dnech, a o to nám jde." Pozoruhodné je, jak velký zájem je i mezi studenty zlínské Univerzity třetího věku při UTB. "Už jsem si rozvolnila studium na pět let," těší se například Dana Rumilná, třiadevadesátiletá studentka technologie výroby kvasu z Technologické fakulty UTB.
V jednání je dosud případná spoluúčast pedagogů univerzity na jedinečném projektu. "Proč bychom měli být mimo hru," ptá se Petr Hlaváček, exděkan Technologické fakulty UTB a vědec světového věhlasu. "V akademickém senátu jsme se studenty zajedno, proč tedy být vyčleněni z téhle příjemnosti," klade řečnickou otázku.
O autorovi
Jana Pravdová
Mystifikátorka tělem i duší, které není žádná pravda svatá.
Komentáře