Chutík v restauraci Bohemia hotelu Moskva ve Zlíně. Sázka na tradici vyšla

Restaurace Bohemia hotelu Moskva (Foto: Agentura Čada)Restaurace Bohemia hotelu Moskva (Foto: Agentura Čada)
Restaurace Bohemia hotelu Moskva (Foto: Agentura Čada)
Gastronomie 20. 4. 2012 | Zdroj: Agentura Čada

Klasické obědy pro klientelu z úřadů v centru města. Ale také svatební hostiny, občerstvení v jednacích saloncích, anebo velké rauty pro účastníky nejrůznějších kongresů a setkání. To všechno a ještě daleko více nabízejí a dokonale zvládají ve zlínské restauraci Bohemia v hotelu Moskva v srdci Zlína.

Chutíkovi si na úvod nemohou nevšimnout v jak dokonale zavedených kolejích to ve třetí etáži nejznámějšího zlínského hotelu funguje. Od pondělí do pátku sem tradičně za dobrým jídlem míří spousta lidí, není divu, poloha je naprosto strategická, jsme přece v srdci Baťova města. Lidé vybírají z bohaté nabídky denních meníček od 75 do 115 korun. Ve vyšší relaci je automaticky k polévce, hlavnímu jídlu a minerálce i salát a desert. Právě tohle rozvrstvení a možnost sytějšího oběda oceňují ti, kteří vezmou na pohoštění po úspěšném jednání třeba své obchodní partnery. Oběd má hned slavnostnější ráz a přitom jste obslouženi prakticky okamžitě.

 Paní Chutíková už sedí naproti, můžeme začít. Zatímco ona dnes potřebuje lehčí a rychlý oběd, on má kupodivu čas a tak chce vyzkoušet i to, co jinde nemají. Chutíková prohlíží denní lístek, který se mění každým dnem, pan Chutík si nechá doporučit. Výsledkem je nejdříve stejná polévka. Inzerují ji jako hovězí s kapáním. Mimochodem, dát si ji můžete jen tak samostatně s čerstvým pečivem svačinově za dvacku… a pokud byste tak v době „malého hladu“ učinili, je to trefa do černého. Polévka je totiž na rozdíl od svého zbytečně cudného pojmenování doplněna spoustou hovězího masa. Chutná oběma.

Chutíkovo hodnocení vychází na 4 hvězdičky.

  • výborná poloha v hotelu Moskva
  • velmi kvalitní personál
  • starosvětský interiér
  • nabídka vody na stůl
  • široký sortiment dalších služeb (rauty, svatby, salónky

Z denního lístku to pro dámu bude rybí filé. Pro Chutíka nabízí číšník zdejší specialitu, kterou si rádi jako hlavní chod objednávají svatebčané a zdobí i velké rautové hostiny. Vepřová panenka na pepři se šťouchanými brambory a houbovou omáčkou, to vše doplněno zeleninovou oblohou. Za 115 korun. Proč ne?

Mezitím pohled na personál. Zkušené čtveřici dvou mladých mužů a stejně sympatických dam sekundují mladičké dívenky, které se svému budoucímu povolání teprve učí. Vzory tu mají opravdu výborné, učit se tedy musejí patnáctileté dívky ještě hodně. Nejde jen o jejich evidentní ostych, ale třeba i o styl chůze, držení těla, tohle všechno host sleduje a v tradičním hotelu prostě čeká co nejlepší výkon.

Filé s bramborem paní Chutíkovou nezklamalo. Kosti naštěstí nazaskočily, obal byl patřičně křupavý, v klasice našla klasiku. Zato Chutík je dnes v očekávání. Tak nejprve šťouchané brambory. Ty se opravdu musejí umět. Je znát, že je dělal mistr oboru, sádlo i máslo doslova vidíte před očima, protentokrát na štíhlou linii zapomeňte, ale chuť je vynikající. Samotná vepřová panenka, mimochodem pořádná porce, se může „okoupat“ v delikatesní houbové omáčce. Rozhodně výborný hlavní chod, není divu, že tak často chutná svatebčanům.

A teď rozhlédnutí po interiéru. Tohle bývala chlouba, na stěnách originály obrazů. Jenže dnes je to trošku kontraproduktivní věc. Chutíková je dáma se sklonem k estetičnu a Chutík, kterému chutná kdekoliv, jí musí dát za pravdu. Už by to tu prostě v interiéru chtělo změnu, působí to poněkud starosvětsky.

Nu což, přejděme k desertu. Nabídka je zajímavá, palačinky, na něž mají chuť oba Chutíkovi doplňuje například karamel, broskve či zmrzlina, stačí si říci o přesné složení, anebo porci. Ta větší je zhruba za 60 korun. Tu zvládá Chutík, poloviční pak jeho paní. Není pochyb o kalorické bombě, stejně tak o tom, že jde o nádhernou předtečku za velmi dobrým obědem. Tou úplnou tečkou jsou pak šálky kávy. Ve větším velmi voňavá turecká káva, v podstatně menším minipreso, silné a podle dámy právě tady jedno z nejlepších v širokém okolí.

Pár slov ke stolování, to je velmi důležitá věc. Když tu usedáte ke stolu, máte výborný pocit. Čisto, prostřeno decentně, nikoliv složitě, ale přesně tak akorát k dobrému obědu. Přitom je jisté, že u stolu v tomto denním „frmolu“ nesedíte dnes jako první.

Ještě zmínka o dalších zajímavostech. Kdykoliv tu dostanete bezplatně na stůl karafu s pitnou vodou. To není zdaleka běžné a bývá to často diskutovaným tématem. Pravda je, že není na stole pokaždé, k meníčkům totiž vždy patří minerálka. Takže si vodu vyžádejte, budete ji mít k dispozici okamžitě. Co se nápojů včetně piva či vína týče, je sortiment standardní, paní Chutíkové chutnalo zdejší červené víno.

V Bohemii mají specifickou otevírací dobu, od 11 do 14.30. To tedy v čase obědů. Zcela jinak je to, když si u nich zadáte třeba svatební hostinu. Jedna stylová se nedávno odehrávala celá v černém, co se výzdoby sálu restaurace týče. Snad nikoliv, pokud jde o náladu svatebčanů a jejich násedný rodinný život….

Na čas se samozřejmě nehledí ani při rautech, na něž jsou tu specialisté. Při nich je zajímavé a poučné sledovat dokonalou souhru zdejších lidí. Spousta známých tváří se účastní třeba závěrečné hostiny zlínského filmového festivalu, v prostorách zlínských ateliérů pohostili „rautmistři“ z Bohemie až 2000 lidí včetně veliké spousty známých hereckých i režisérských tváří.

Restaurace Bohemia
III. etáž, hotel Moskva Zlín
náměstí Práce 2512
760 01 Zlín

Fotogalerie

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam