Chutík v zážitkové restauraci hotelu Lanterna. Vysoká škola gastronomie

Hotel LanternaHotel Lanterna
Hotel Lanterna
Gastronomie 27. 4. 2012 | Zdroj: Agentura Čada

Chutík se vydal do Velkých Karlovic. Kdo nezná, ať pozná, mění se k lepšímu a lepšímu. Restaurace hotelu Lanterna a sousední restaurace Vyhlídka jsou toho jasným důkazem. Ze zážitkové gastronomie si Chutík s chotí odnášeli opravdu nevšední gurmánské zážitky.

Světlý atraktivní interiér, živé anturie na stolech, výhled na sjezdovku Razula, který pohladí stejně jako stylový moderní nábytek i dokonale prostřený stůl. V tomhle prostředí po prvním vjemu očekáváte velké věci. Vězte ale hned na začátku to, co Chutíkovi. V tomto případě nepůjde ani tak o kvantitu jako spíše o kvalitu a zážitky. Jsme v zážitkové restauraci, nikoliv v tuctové jídelně. Jinak řečeno, projevují se tu současné moderní světové trendy, nejde o to se přejíst, ale pochutnat si a ocenit především čerstvé suroviny.

Ještě než se zadíváme do nabídky pro oči i žaludek, nabízí vrchní číšník, na němž může mimochodem Chutíková pro jeho ztepilost oči nechat, zdejší jedinečnost. Tou je Gurmánský kalendář. Každý měsíc jiné zaměření. V dubnu například Jehněčí zážitky, v květnu Menu z královské zeleniny, v červnu Jahodové dny. Už tohle vás navede na myšlenku, že jsme v "trochu jiné" restauraci.

Filírovaný norský losos na carpacciu z červené řepy s nočkem smetany coby předkrm paní Chutíkové. A hned její komentář. Podle ní jednička podtržená. Dáma je velmi velmi pozorná, ocení nejen chutnou rybu, ale mimo jiné i křupavé kukuřičné tousty a čerstvou bazalku. K tomu ještě  pečivo i pomazánku domácí provenience.

Chutíkovo hodnocení vychází na 4 hvězdičky.

  • dokonalý interiér
  • pozorná obsluha
  • skvělá vyhlídka
  • čerstvé suroviny i ingredience
  • jedinečné kuchařské umění
  • poněkud složitější dostupnost z velkých center
  • vyšší cenová hladina

Chutík, onen spěchal a produkt dnešní doby, se popravdě řečeno v péči, poklidu a luxusu necítí jako zmíněný losos v mořské vodě a tak zkusí vsadit na klasiku. Hovězí vývar, zelenina, maso, nudle. A pozor, také už málokdy vídaná "oka na polévčí hladině". Pro Chutíka důkaz domácí kvality. Pozorná Chutíková zase ocení i jinou věc, drobnost, ale zdejší charakteristickou záležitost. Polévka přímo voní čerstvou zeleňoučkou petrželovou natí... Pro pořádek. Předkrm podle jídelního lístku za 90, polévka za 45.

A teď k hlavnímu jídlu. Z jehněčích zážitků si On vybírá pečený jehněčí hřebínek v bylinkové krustě s bramborem. Ona halušky, ale ne jen tak nějaké. Za 110 korun budou k haluškám hříbky a smetanová omáčka.

Přisedá manažer společnosti, který hotel Lanterna a další vlastní. Vysvětluje, že si naše klientela především z Ostravska, Zlínska i mírně vzdálenějšího Brněnska a stále více i z Prahy zvyká na zdejší vyšší standard. Domácí to podle něho nesou s mírnou nevolí, zpočátku chodili jinam, prý kvůli vyšším cenám, ale už se vracejí. Třeba na svatby, oslavy životních jubileí i další akce.

Hlavní chody jsou po chvíli, ale určitě ne hned - je znát, že kuchař tvoří - na stole. Chutíková doteď chválí vynikající halušky i s pravými hříbky a omáčkou. Nenasyta CH. je trochu překvapen. Porce je na jeho žaludek menší. Ale pozor. Jehněčí je skvělé, na pokrmu je znát opravdu mistrovská ruka kuchaře. Právě obal masa z jemných čerstvých ingrediencí dodává přímo delikátní chuť.

Z nápojů obligátní nealko pivo pro řidiče a výborné rulandské šedé v krásném poháru, zlaté, až oči přecházejí. Mimochodem vinotéku tu mají velmi lákavou, což můžete stejně jako pohled do prosklené kuchyně ocenit při nenucené procházce restaurací...

Což takhle dát si... Dát si desert. Tak to jste na nejlepší adrese. Vysoká škola gurmánská v Lanterně nabízí mimo jiné výsledky čile pěstovaného kontaktu s vynikajícími domácími valašskými kuchařkami z celého širokého regionu. Trošičku záhadný název metyja. Je to dobrota, na kterou se nezapomíná. Je z bramborového těsta, s povidly a sypaná mákem. Převzatý nejlepší valašský recept. Mňam, stěží vysloví už hodně nasycená paní Chutíková. On opět vsadil na klasiku, také čokoládový fondán je jedinečný. Zase zážitky na delší čas...

Ještě káva, silné minipreso a kvalitní turek. Koruna na kvalitním díle sedí... V restauraci hotelu Lanterna najdete opravdu zážitky na delší dobu. Chutík doporučuje jednu velmi důležitou věc. Hlavně tu nespěchejte.

Fotogalerie

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam