Chutík zamířil do "lidovky". V Kostelci u Staňků vaří moc dobře

Restaurace U Staňků (Foto: Agentura Čada)Restaurace U Staňků (Foto: Agentura Čada)
Restaurace U Staňků (Foto: Agentura Čada)
Gastronomie 4. 5. 2012 | Zdroj: Kuchtík Chutík

Chutík senior a junior se chtěli po delší době podívat do restaurace, které sluší přívlastek lidová. Nabídka je v tomto směru ve Zlínském kraji hodně široká. Volba padla na Restauraci U Staňků, léta dobře známý podnik v Kostelci u Zlína. A hned nutno říci, že to byla velmi vhodná volba.

Restaurace je vizitkou široké rodiny Staňkovy. O hladové a žíznivé se v Kostelci starají mladí sourozenci Staňkovi i jejich další příbuzní. Pokračují v rodové tradici a jsou už třetí generací. Skvělou práci odvedli spoustu let v tomto směru rodiče dnešních provozovatelů, ti ještě rádi vypomůžou a poradí přebohatými zkušenostmi. Konkurence je v blízkém okolí hodně silná, jde o vstup do turisticky lákavých lokalit zoologické zahrady, Lukova, Hostýnských vrchů i jinam. Jen ve Štípě a sousedním Kostelci coby místních částech Zlína je restaurací jako máku. O to složitější je hledat spokojené hosty, a tím více je jim nutno vycházet vstříc.

Od jedenácté hodiny se kuchař ani lidé "na place" nezastaví. Na obědy se sem sjíždějí lidé z širokého okolí, neváhají si sem vyjet ani z pár kilometrů restauracemi s denními meníčky doslova posetého Zlína. Přitom denní menu tu nevedou a jdou svojí cestou.

Spolehnout se tu můžete na klasiku, to je asi nejmarkantnější jev, na který vsadili. Lidé sem vyjíždějí na oběd, jsou rychle obslouženi a docela rychle se také vracejí. Chutíkovi přijeli později, až nápor pominul a měli čas si důkladně vybrat. Nutno říci, že na jídelním lístku byla i později odpoledne až na jedinou výjimku prakticky celá nabídka. Ta sice není v základním provedení tak široká, jako jinde, ale to tu ani není cílem. Spíše jde o osobité a jedinečné úpravy nejžádanějších jídel typické moravské kuchyně.

Chutíkovo hodnocení vychází na 3,5 hvězdičky.

  • výborná lidová restaurace
  • přijatelné ale ne "dumpingově" nízké ceny
  • úžasná slepičí polévka
  • pravá domácí kuchyně
  • velké porce
  • světlý interiér
  • celý objekt už je přeci jen starší
  • bramborový salát sytosti XXXL

Velmi lákavý je už pohled na předkrmy. Jsou trochu jiné než v luxusněji laděných restauracích. Nuže: jednou utopence s cibulí,, paprikou a zelím, jednou nakládaný hermelín podle originálního receptu mladého pana spolumajitele. K tomu samozřejmě čerstvé pečivo. Porce potěší jedlíky s velkými žaludky, určitě by tahle pikantní dobrota postavila na nohy i potenciálního včerejšího flamendra. Naprosto delikatesní je pak nakládaný hermelín ozdobený feferonkou a bobkovým listem. Olivový olej také nechybí. Jde o skutečnou pochoutku, navíc je sýr proložený česnekovou pomazánkou a lá pan vedoucí. Utopenec za 32, sýr za 49.

Zapíjíme limonádou, nealko pivo je určitě stylovější. Dozvídáme se mezitím, že tu pořádají také svatby a oslavy, mají k tomu další salónky, obslouží vás také na nevelké zahrádce.

Na stůl pak míří polévky. Tedy jednou gulášovka za 25 , jednou slepičí vývar s masovou rýží a nudlemi za pouhou dvacetikorunu. Chutík mladší je s gulášovkou hodně spokojen, porci ale celou nezvládne. Starší ochutnávač si libuje ve slepičí polévce. Porce je neskutečná, maso dobré, játrová rýže vynikající, nudlí spousta. Tohle je pravý lidový gurmánský zážitek podpořený naprosto správnou teplotou.

Po takovém hodování by se už chtělo zaplatit a jít s plným žaludkem za dalšími pracovními úkoly. Ale ne, na stůl už totiž míří objednaný jelení guláš s domácím knedlíkem. Nadýchaný, poctivý knedlík je zdejší domácí chloubou. Guláš je kořeněný tak akorát, barva dokonalá. Pro staršího Chutíka doporučená záležitost mimo jídelního lístku. Obří vepřový řízek a domácí bramborový salát. Maso voňavé,křehké, obal dokonalý. Správně s měsíčkem citronu. Na salát máme každý poněkud jinou chuť, Chutík senior by tentokrát vzhledem k "naplněnosti" přivítal třeba méně sytý salát bez majonézy.

Ještě pohled na nápojový lístek a deserty. Zvláště děti by si pochutnaly na palačinkách, čokoládových dobrotách či medovníku, kromě několika druhů piv a vín zaujme káva. Mají tady prý speciální, tu už ale "chutíkboys" z časových důvodů vynechávají a nechají se nalákat zase jindy. Platíme. Cena za zmíněnou hostinu pro dva jedlíky, kdy je jasné, že večeře už dnes netřeba, 350 korun, vše se zdá být v rozumné relaci.

Fotogalerie

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam