Dalo by se tudíž právě z její strany čekat břitké a poměrně nekompromisní hodnocení. Nu uvidíme, a to ve zlínské Pizzerii Deštník, oblíbeném a vyhledávaném podniku v samém srdci města, na frekventované křižovatce poblíž Mětského divadla. Na zahrádku nebo dovnitř? Tady je volba kolem poledne jednoznačná, ulice je vozidly tak frekventovaná, že zahrádku doporučíme spíše večer a Chutíkovi zasedají do klidného a docela zajímavého, byť už přeci jen letitého interiéru.
Co k pití? Chutík tradičně nealkoholické pivo a jeho choť rozlévané víno. Předběhněme mírně a zatímco pivo lze pochválit za akorátní teplotu a vzhlednou sklenici, zastavme se u vína. Rozlévaný Modrý Portugal z Mikulovských sklepů moc zachutnal, byl velmi kvalitní a to je hodnotitelka u vína často docela kritická.
Na jídelním lístku denní nabídka, v rozumných cenách a pak samozřejmě také velmi bohatý typický jídelní lístek s rybami, těstovinami, mnoha druhy pizzy i dalšími laskominami. Přítel přisedá a nemůže si vynachválit vynikající hovězí guláš z denní nabídky. Cena 69 korun i klasika české kuchyně lákají, ale Chutíkovi dnes přišli "italčit".
Chutíkovo hodnocení vychází na 3,5 hvězdičky.
- zajímavá lokalita v centru města
- přes den příliš rušno na zahrádku
- široký výběr na jídelníčku
- výborné víno
- chuťově velmi dobré polévky
- skvělý výběr čerstvých pizz
- tužšší těsto na námi vybrané pizze
- jedinečné kávové pohlazení





A tak se jako předkrm podávají poloviční porce penne s lososovou omáčkou a penne s brokolicí. Připomínku zkušené signory o tom, že by těstovina mohla být maličko tužší sice Chutík vnímá, ale lahodnou chuť mu to rozhodně nemůže narušit.
Povzbuzeny, hotoví se chuťové pohárky k dalšímu. Tentokrát ovšem skáčeme z Apeninského poloostrova přímo domů, polévky jsou klasické, tedy hovězí vývar a zelňačka. Ta v malé hitparádě polévek vítězí. Je pikantní, ale pozor, ne zbytečně ostrá, zjemňuje ji smetana, klobása i zelí ve vyvážených chutích, celkově jednička.
Ale zpět do Itálie. Pizza čtyř ročních období neboli pizza quattro stagioni. Celá velká vyjde na 125 korun, samozřejmě ji vrchní přináší rozdělenou na dva stejné díly, tedy pěkně uspořádané osminky ve dvou porcích. Sýry, šunka, houby, artyčoky, vizuálně i chuťově výborné. Ale ouha, těsto se místy špatně krájí, je poměrně tuhé, křehkosti ne dosti. Pak se to dá ještě vyčítat nožům... vyberte si.
Káva, bez ní bychom z pizzerie v Římě, Bologni, Bari či Janově odcházet nemohli, tuhle laskominu si nemůžeme odpustit ani v centru Zlína. Přichází čas na jedno piccolo, klasickou silnou chuťově vyváženou aromatickou kávu s napěněným mlékem. A je tu i čas pro specialitku pana vrchního. Ten nabízí kávu... kávu bez názvu. Za chvíli je na stole, v netradiční nevelké skleničce. Pohled hladí. Barevně dokonalé. A složení? Káva, koňak, malibu, napěněné mléko a citronové plátky. Tak tohle byla tedy nejen pastva pro oči, ale i vynikající tečka za návštěvou příjemné zlínské pizzerie Deštník.
Komentáře