Otrokovická Pizzeria U Formanů. Těsto jedna báseň

Otrokovická Pizzeria U Formanů (Foto: Pizzeria U Formanů)Otrokovická Pizzeria U Formanů (Foto: Pizzeria U Formanů)
Otrokovická Pizzeria U Formanů (Foto: Pizzeria U Formanů)
Gastronomie 22. 6. 2012 | Zdroj: Kuchtík Chutík

Slovácko, Valašsko, Haná? Kdoví, kvítkovická křižovatka v Otrokovicích je prý rozdělovníkem tří moravských regionů. Zároveň tu ale v jejím nejtěsnějším sousedství narazíte na nefalšovanou Itálii. A tak by to v případě pizzerie mělo být...

Pizzeria u Formanů vás navzdory ruchu křižovatky příjemně odhlučněna přivítá skutečně po italsky. Vítá vás pohoda, klid i líně a letně se válející kocour, možná kočka, mimochodem zbarvení, které se jen stěží popisuje. Venkovní posezení pod velkými slunečníky, možnost sednout si k originální velké peci dovnitř. Jak je libo.

Chutíková s Chutíkem jdou dnes najisto, vědí, že tu mají hned 49 druhů pizz. Dělí je do několika skupin, třeba pizza za 99, pizza česká, pizza italská vyrobená výhradně z italských surovin. Signora Chutíková je připravena dokonale, už se těší na klasiku Margharitu, jenže první ouha. Dobroty tu podávají až o něco později po otevírací době a kuchařka teprve přichází. Nezaškodí napsat na web, že tomu tak je.

Takže chvíli počkáme, minerálka do dvou skleniček, číšnice přinese, ale nerozlévá. Nevadí, mírňoučký delikt napraví káva, alespoň Chutíkovi přišlo velmi dobré capuccino za 35 korun vhod a k dobré chuti.

Chutíkovo hodnocení vychází na 3,5 hvězdičky.

  • specifické umístění u hlavní křižovatky
  • veliký výběr pizz
  • speciální pec
  • křehké, dokonalé těsto, tedy základ pizzy
  • složitý výjezd
  • pěkné dětské hřiště
  • automatické zabalení jídla na cestu domů
  • skvělý web s nabídkou širokých služeb

Pizza už míří na stůl, čekání opravdu nebylo dlouhé. Margharita pro Chutíkovou je za 108 korun. Znalce neučme, laikům prozraďme, že jde o prubířský kámen umění výrobce. Jde jen o rajský protlak neboli pomodoro, sýr mozzarelu a čerstvou bazalku k okrášlení . Už první vjem hlásí: ano, povedlo se. Křehké, výborné těsto, to je to, oč tu běží.

Chutík si rád pochutná na ostřejší pizze. Jaká může být asi v českém výběru? Třeba Hawai, anebo mexická. Ta druhá už je na stole, vyjde na 138 korun. Mimo jiné sýr, dušená šunka, cibule, klobása, feferony, oregano. Jedna chuť se snoubí s druhou, Chutík je opravdu v sedmém nebi. A stejně jako choť potvrzuje vyníkající, jemné těsto.

Pohled okolo, už jsou tu i další hosté, blíží se poledne. Atmosféra dokreslená hutnými barvami na zdech jen vyvolává vzpomínky na pobyt v pravé italské pizzerii třeba u moře. Italské víno bohužel nemají, ale deci moravské frankovky a vychlazené točené nealko pivo dotvrzují výborný kulinářský zážitek. Servírka ochotně balí polovinu pizzy do vkusných krabiček, večer si pochutná někdo z rodiny.

Platíme necelé čtyři stovky a odcházíme spokojeni. Jedna věc ale škodí, výjezd na frekventovanou křižovatku kudy chodí i chodci vyžaduje značnou pozornost. A ta jak známo bývá po výborné krmi menší. Ale to je prostě daň nevšednímu umístění jedné z nejstarších pizerrií v České republice.

Fotogalerie

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam