Chutík na výletě na Slovensku. Vaří tam s láskou

Restaurace Dami (Foto: Dami Sport a Penzión Daniela)Restaurace Dami (Foto: Dami Sport a Penzión Daniela)
Restaurace Dami (Foto: Dami Sport a Penzión Daniela)
Gastronomie 6. 7. 2012 | Zdroj: Kuchtík Chutík

Chutík si s juniorem téhož jména vyrazil na Slovensko. Je čas dovolených, právě tak příležitost vyzkoušet, jak jsou na tom po kuchařské stránce naši východní sousedé. Nutno říci, že test dvou zcela náhodně vybraných podniků dopadl velmi dobře. Až se vydáte na Slovensko, berte to třeba jako zcela nenásilnou inspiraci.

Zastávka první, výstavní, moderní horské středisko Donovaly v Nízkých Tatrách na středním Slovensku. Neděle večer a dvojhlad Chutíků je zcela zřejmý. "Chytili" se až napotřetí, ve dvou restauracích to s otevírací dobou v neděli navečer rozhodně nepřehánějí. Penzion a restaurace Dami v centru Donoval ve výšce 1000 metrů nad mořem s nadhernými výhledy už ale pozvaly dál bez problémů. S naprosto parádními výhledy z terasy a na naše poměry nezvykle vlídnou a srdečnou obsluhou.

Vaří tu spoustu specialit, jiný kraj, jiný kuchařský mrav. Tak nejdříve česnečka. Chuť výborná, spousta nastrouhaného sýra, velké množství dokonale propečeného chleba. Cena ovšem docela  vysoká - 2 eura. Že by kdysi tolik (ne)oblíbená horská přirážka... Nu což, neskrblíme, jsme na výletě.

Kotlíkový jelení guláš a Donovalské uzené koleno se spoustou příloh, tak zní naše další objednávka. Obojí je za chvíli na stole, obojí stylové, guláš v kotlíku s velkou porcí masa, na prkně výborné koleno s bramborem, ale také pěkně pestrou a pikantní oblohou včetně feferonky. Stejná cena obou pokrmů pro hladové 5,90 eura. Ještě jeden postřeh: přímo na jídlením lístku se píše, že jídla s láskou připravuje kolektiv kuchyně vedený... Opravdu to nebyla jenom fráze.

Na zpáteční cestě další den se Chutíci rozhodli zkusit slovenskou kuchyni ještě jinak. Ve vyhlášené restauraci Daniela, na velké křižovatce u Hradiště mezi Prievidzou, Partizánským a Bánovci nad Bebravou. Bylo už poměrně pozdě odpoledne. V dokonale čistém, prosvětleném interiéru je na stolech prostřeno, servírky nejsou pěkné, nýbrž krásné, upravené, profesionálně úslužné. A také velmi příjemné.

Ještě zůstala meníčka, jedna polévka fazolová, druhá kuřecí vývar. A pozor, každá i samostatně, jedna poctivá porce za 0,30 eura. Což je bratru, tedy bratru Slováku, za nějakých 8 korun. Nebyly vynikající, ale byly dobré.

A pak jedna skvělá věc. Segedínský guláš si dávají oba Chutíci, pět knedlíků samozřejmostí a porce, že srdce a žaludek jásají ve vzácné shodě. Opravdu výborné pochutnání. Pane kuchaři, nechcete pracovat u nás? Cena dohromady za 3,50 eura.

Výborná vídeňská káva pak umocňuje pocit, že se při náhodném testu na Slovensku Chutíci trefili prakticky dokonale.

Fotogalerie

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam