Zastávka první, výstavní, moderní horské středisko Donovaly v Nízkých Tatrách na středním Slovensku. Neděle večer a dvojhlad Chutíků je zcela zřejmý. "Chytili" se až napotřetí, ve dvou restauracích to s otevírací dobou v neděli navečer rozhodně nepřehánějí. Penzion a restaurace Dami v centru Donoval ve výšce 1000 metrů nad mořem s nadhernými výhledy už ale pozvaly dál bez problémů. S naprosto parádními výhledy z terasy a na naše poměry nezvykle vlídnou a srdečnou obsluhou.
Vaří tu spoustu specialit, jiný kraj, jiný kuchařský mrav. Tak nejdříve česnečka. Chuť výborná, spousta nastrouhaného sýra, velké množství dokonale propečeného chleba. Cena ovšem docela vysoká - 2 eura. Že by kdysi tolik (ne)oblíbená horská přirážka... Nu což, neskrblíme, jsme na výletě.
Kotlíkový jelení guláš a Donovalské uzené koleno se spoustou příloh, tak zní naše další objednávka. Obojí je za chvíli na stole, obojí stylové, guláš v kotlíku s velkou porcí masa, na prkně výborné koleno s bramborem, ale také pěkně pestrou a pikantní oblohou včetně feferonky. Stejná cena obou pokrmů pro hladové 5,90 eura. Ještě jeden postřeh: přímo na jídlením lístku se píše, že jídla s láskou připravuje kolektiv kuchyně vedený... Opravdu to nebyla jenom fráze.
Na zpáteční cestě další den se Chutíci rozhodli zkusit slovenskou kuchyni ještě jinak. Ve vyhlášené restauraci Daniela, na velké křižovatce u Hradiště mezi Prievidzou, Partizánským a Bánovci nad Bebravou. Bylo už poměrně pozdě odpoledne. V dokonale čistém, prosvětleném interiéru je na stolech prostřeno, servírky nejsou pěkné, nýbrž krásné, upravené, profesionálně úslužné. A také velmi příjemné.
Ještě zůstala meníčka, jedna polévka fazolová, druhá kuřecí vývar. A pozor, každá i samostatně, jedna poctivá porce za 0,30 eura. Což je bratru, tedy bratru Slováku, za nějakých 8 korun. Nebyly vynikající, ale byly dobré.
A pak jedna skvělá věc. Segedínský guláš si dávají oba Chutíci, pět knedlíků samozřejmostí a porce, že srdce a žaludek jásají ve vzácné shodě. Opravdu výborné pochutnání. Pane kuchaři, nechcete pracovat u nás? Cena dohromady za 3,50 eura.
Výborná vídeňská káva pak umocňuje pocit, že se při náhodném testu na Slovensku Chutíci trefili prakticky dokonale.
Komentáře