Když kolena grilovaná ... Zlín, Příluky, U Johana

Když kolena grilovaná ... Zlín, Příluky, U Johana (Foto: www.ujohana.cz)Když kolena grilovaná ... Zlín, Příluky, U Johana (Foto: www.ujohana.cz)
Když kolena grilovaná ... Zlín, Příluky, U Johana (Foto: www.ujohana.cz)
Kuchtík Chutík 23. 8. 2012 | Zdroj: Kuchtík Chutík

V titulku je maličko pozměněný slogan zlínské restaurace (a také penzionu) U Johana. Grilovaná kolena tu s úspěchem nabízejí hladovcům už od roku 1998, restaurace v místní části Příluky ve východní části města se za tu dobu vypracovala na pomyslné hitparádě restauračních podniků Baťova města hodně vysoko. A drží se tam. Z více důvodů.

Na svých velmi slušně zpracovaných webových stránkách si zdejší provozovatelé libují v tom smyslu, že je jen málo míst, kde se člověk cítí uvolněně a dobře, a že právě jejich restaurace k takovýmto patří. Zvýrazněna je v tomto smyslu role zahrádky, kterou zvláště v letních dnech hosté hojně navštěvují. A tady je zvláštní kontrapunkt, za nějž místní asi nemohou, nicméně s uvolněním a pohodou nekoresponduje ani maličko.

Jako naschvál si to totiž k několika stolům namířily docela neodbytné vosy. Věřte nebo ne, ale zmizely ve chvíli, kdy si oba Chutíkové nechali přinést na stůl zdejší vlajkovou loď, tedy grilované koleno. Předtím u polévky a předkrmu se museli chvílemi bránit...

Ale vezměme to popořádku. Od prvních chvil tu cítíte profesionalitu, úslužnost,ale také nevtíravost, tak zapůsobila trojice elegantních číšníků, dvou mladých mužů a pohledné dívky. Objednáváme koleno, dvě polévky, pití ovocné a nealko pivo.

Za minutu je ovšem na stole příjemné překvapení, miska výborné domácí škvarkové pomazánky s pažitkou a čerstvý chléb coby pozornost podniku a chutný minipředkrm.

Slepičí polévka s nudlemi a masem je za 36 korun, chuť standardní, gulášovka za stejnou cenu, obé doplněno opět chlebem. V souboji polévek vítězi právě gulášovka, plné chuti, rozumně kořeněná, lahodná.

Chutíkovo hodnocení vychází na 4 hvězdičky.

  • výborný pesonál
  • velmi dobrý interiér restaurace i zahrádka
  • vyšší cenová hladina
  • vosy na zahrádce
  • příkladné stolování na dřevě
  • chutný nečekaný minipředkrm
  • bohatý jídelní i nápojový lístek
  • možnost ubytování

Samozřejmostí ke kolenu je křen a hořčice, porce masa váží i s kostí 900 gramů, za 100 gramů 24 koruny. Jak už řečeno, vepřové koleno tuhle restauraci proslavilo. Maso i kůže mají proporce, které jsme očekávali, jde skutečně o jídlo pro dva chlapy. Však také pozorný číšník bez zaváhání přinesl dva talíře, pro jednoho by to bylo na "ujedení se". Samozřejmostí je ale možnost zabalení toho, co strávník nespořádá. Pozitivem byl fakt, že menší koleno má daleko méně tuku, než kdyby původně patřilo třeba dvousetkilovému superčuníkovi. Za úvahu určitě stojí skutečnost, zda nemá být křen i hořčice v pestřejším sortimentu pro ještě širší koncert chuťových pohárků. Což může působit inspirativně, pro jiné gurmány, Chutíkové si jsou jisti, že by na poždání opravdu výborný personál téhle libůstce vyhověl. Příště to zkusí. V tomto případě šklo o kolenovou klasiku přímo klasickou. Nic víc a nic míň.

Půllitr nealka za 28 korun od čepu, ovocné pivo z láhve  vyšlo na 30 korun.

Za zmínku stojí pohled do parádně zpracovaného jídelního lístku, pokrmy na barevných fotografiích, kalkulace cen, to je ono. Bohatý vinný lístek s nabídkou poradit, jaké víno se hodí k danému jídlu a ještě něco. Je-li libo slivovici nebo nevšední destilát, máte jej mít, což tak třeba jahodovici?

Po málém váhání, kdy chceme zaplatit a chvíli na nás není čas, necháváme za účet 406 korun. Třicetičtyřkorunové spropitné si personál zaslouží, dává stylové restauraci s pěkným interiérem i exteriérem punc vyhledávané kvality. A Zlínu dělá radost na jeho straně od slovenské hranice.

Fotogalerie

O autorovi

Kuchtík Chutík

Pozorovatel restaurací ve Zlínském kraji. „Vaří“ své postřehy nikoliv pro gourmety a další experty, ale nabízí svůj obyčejný pohled běžného návštěvníka.

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam