Vážený pan, Lubor Tokoš, restaurace Thálie, Herecké a filmové nebe
Milý Lubore, všechno je na tvé "Kovárně", jak má být, uvnitř se už čtvrtým rokem nekouří, to jenom na zahrádce. Teď na konci léta jsme si tam s juniorem dali takové menší posezení. Denní jídelníček už byl notně proškrtaný, ale pořád jsme si vybrali, kuřecí vývar za 10 kaček, to je určitě v pohodě. Vůbec nebyl špatný, poctivá zelenina, chuť fakt docela dobrá, cena výborná i pro študáky a důchodce, nudlí hodně, leč slepené a masa porce tak pro vrabce, no spíše pro vrabečka. To bylo k pousmání.
Kovárenský hovězí gulášek, ten jsi přece míval hodně rád, ten se, Mistře, vůbec nemění. Maso křehké, dobré, výrazná chuť. Dnes ho, Lubore, měli za 85 korun v denním meníčku. Na knedlíku by sis taky pochutnal, celkový dojem z guláše na jedničku.
Tahle hospůdka v sobě nezapře to, co jinde ve Zlíně jaksi nejde. Je to jako v Praze na Malé Straně nebo v Dejvicích. Do hospody, a to ty, Lubore, moc dobře víš, patří dobré pivo. Tak tedy nejen u tvého stolu štamgastů je z čeho vybírat. Paní výčepní svoji práci skutečně umí, Plzeň natočí na jeden zátah, ale výběr piv je mnohem mnohem širší, jinak tu kraluje Černá Hora a to ještě není všechno. Ale postupně, ať víš, jak to u tebe chodí.
Chutíkovo hodnocení vychází na 3,5 hvězdičky.
- typický kolorit pravé české hospody dobrý kovárenský guláš
- velmi slušné porce jídel
- hodně proškrtaný denní jídelníček (odpolední čas)
- spousta specialit k pivu
- široký sortiment piv
- účtenka psaná rukou bez identifikace jídel a nápojů pokladnou





K pivu se hodí zdejší další specialita. Pamatuješ ještě na syrečkovu pomazánku s feferonkami. Ono se pak samozřejmě po ní nesmělo do divadla, to by tak hrálo, co kdyby došlo na líbací scénu... Což nehrozí, a tak můžeme ochutnat pomazánku. Pohled v době šetření nevídaný, rázná, pilná, velmi šikovná paní výčepní i sevírka v jedné osobě, přináší přeplněnou misku narůžovělé "voňavé" pikanterie a k tomu osm !!! nádherně vypečených půlek topinek.
Lubore, za dobu, co tu nejsi, se tvarůžky zdražily snad nejvíce ze všech sýrů, cena pomazánky s topinkami za 65 korun je pak rozumná, pravda ale je, že by člověk rád přidal desetikorunu a "olomouckého drahokamu" měl v misce v základu pomazánky ještě více. Ale i tak, všechna čest.
Pivo. Množství nepřeberné, stylově vypsané na poutači přímo před očima. Tak nejdříve Plzeňskou dvanáctku, mají tady na ní zvláštní ocenení, za skvělé ošetřování přímo od výrobce. Cena 35 korun za půllitr, asi tak o sedm korun více, než, když sis ji tu před deseti lety dával, pamatuješ? Kvalita? Vizuálně vynikající, tak hustá pěna se hned tak nevidí, chuť už tak skvostná nebyla, nevím, čím to, alespoň to tvrdí Chutík mladší.
Černá Hora, desítka, výčepní pivo, na žízeň po topinkách naprosto ideální. A pak ještě do třetice, pro nás docela exotická Žatecká dvanáctka, krásné sklo, krásně natočeno, ale, Mistře, raději si ji do nebe vozit nenechej, o nic nepřijdeš a ušetříš 30 korun.
Lubore, měj se krásně... a kdyby to šlo, stav se příští rok na jedno, tvoje hospůdka bude slavit 20 let dobrých služeb. Tak, ať je pořád tvou typickou "Kovárnou".
Zdraví tě a vzpomíná Kuchtík Chutík
p.s. ... a paní výčepní a servírce řekni, že bude dokonalá, až se občas usměje.
Fotogalerie
O autorovi
Kuchtík Chutík
Pozorovatel restaurací ve Zlínském kraji. „Vaří“ své postřehy nikoliv pro gourmety a další experty, ale nabízí svůj obyčejný pohled běžného návštěvníka.
Komentáře