Zlín jde příkladem, zavádí totální prohibici

Ilustrační foto (Foto: Zlín.cz)Ilustrační foto (Foto: Zlín.cz)
Ilustrační foto (Foto: Zlín.cz)
Jana Pravdová 17. 9. 2012 | Zdroj: Jana Pravdová - mystifikátorka

Očistit pověst města, navázat na baťovské tradice a prokázat, že hlavně mladým lidem škodí alkohol v osobnostním rozvoji. To je cíl akce NEPIJEME NIC, kterou vyhlásila s platností od 17.9. od 00,01 hod. zlínská radnice společně s Institutem bratří Baťů (IBB) a zdejší univerzitou.

NEPIJEME NIC je reakcí na to, že právě Zlín pošpinil svou pověst tím, že je zde evidentně jedno z chapadel mohutné chobotnice se specializací na pančovaný alkohol. Zjednodušeně řečeno jde o to, že město Zlín a Zlínský kraj jako první u nás i ve světě zavádějí na dobu neurčitou, možná na věčné časy a nikdy jinak, takzvanou totální prohibici. Co to zamená v praxi? Na území města a kraje nebude k mání alkohol v jakékoli podobě.

Restaurace tak přestávají nalévat pivo, víno, zaplombovávají se vinotéky, mizí nabídka burčáku, zavírají se vinné sklípky, alkohol včetně piva vyvážejí za město na skládku Suchý důl ze všech super hyper a gigamarketů v kraji, striktně se zakazuje například výroba lihovin v pálenicícíh na území kraje. Třeba známá vizovická likérka Srneček přechází na výrobu povidel, slivovice je už historií. Reakce lidí jsou jako vždy uvědomělé, příkladem jdou opět zlínští vysokoškoláci.

Předsedkyně studentského hnutí Mravno, studentka Fakulty humanitních studií oboru mravní hodnoty v lásce Žaneta Píchalíková, říká doslova. "Dost bylo ošklivých náleven, barů, klubů, hospod a laviček v parku s bezdomovci. Je čas navázat v naší alma máter nesoucí jméno Tomáše Bati, zapřísáhlého abstinenta a nepřítele pití alkoholu na jeho odkaz se vším všudy. Učit se, učit se, učit se, jak říkával Baťa, to je teď náš první program."

Novou situaci vítá i management firem věnujících se v kraji výrobě lihovin. "Našimi povidly z našich švestek zaplníme svět, Čína bude polepena naší uvařenou dobrotou, zisky by měly být zhruba trojnásobné jako dosud," libuje si generální ředitel známé vizovické likérky Karel Pálený. Nespí ani konkurence v Nivnici. Předseda představenstva společnosti Lajna Ivan Sirupný: "Skvělá možnost restrukturalizace a adaptability. Budeme dále vyrábět třeba rum, ale odseparujeme s něj alkoholovou složku, jsem si jist, že půjde na odbyt stejně jako nealkoholická vodka či peprmintka."

Remcají ovšem někteří restauratéři. "Náš nový mléčný program ještě není zavedený natolik, aby se v mém sportbaru lidé vyřádili u sportovních dramat na velkém platně u žinčice a acidofilního mléka s příchutí ostružin, určitě zpočátku přijdeme o peníze," zlobí se Ondřej Koňárek.

"Kdo bude dávat veřejně najevo svoji nevoli, bude jednoduše a demokraticky zbaven licence," odpovídá mu na dálku zlínský primátor Miroslav Adámek, jeden z iniciátorů akce Nepijeme nic. "Víte, jsem primátor, ale jsem také lékař, nepřejte si vědět, co taková slivovice dělá třeba s cévami," vytahuje další argument.

Ani v pálenicích nejsou z akce zrovna u vytržení. Nestorka páleničářského řemesla Anežka Švestková z Dubnice na Zlínsku uvedla doslova: "Teď už to můžu říct, nikdy jsme nepálili padesátiprocentní slivovici, vždycky to bylo jen 18 procent, ale totální zákaz se mi zdá trochu přehnaný."

Štamgasti hospod radostí také neskáčí. "Byl jsem zvyklý na svých pět šest kousků denně, u nás se smělo pít i v práci," říká tavič a bavič Michal Vrček z Vizovic, teď nebude nic. "Dcera měla osmnáct let, vdává se, kvůli tomu musím svatbu pro 250 hostů pořádat na Slovensku," zlobí se Vrček.

Další dříve pivař nyní pitař Michal Kraťas z Otrokovic je rozpálený na jedné tváři do ruda a na druhé doběla: "Je to nehorázné, zřídím si tajnou chmelnici, ječmen na slad mám v humně, ať se nikdo nediví, že si budu vařit pivo sám doma," říká natvrdo muž, který má jako pracovník tamní radnice doživotní imunitu a rozhodně se tedy nemusí bát jakéhokoliv postihu.

Výjimky budou pouze dvě. Každý si může připít čímkoliv v den svých stých narozenin, studenti vysokých škol pak v případě, že dostanou na závěr studia červený diplom. V tomto případě poslouží jediná restaurace, která zůstane v centru Zlína přímo pod radnicí. Provozovat ji bude dobře známá servírka a striptérka Olina společně s tzv. krabicovým mužem z Březnice, který dodá zpěv a hudební produkci.

O autorovi

Jana Pravdová

Mystifikátorka tělem i duší, které není žádná pravda svatá.

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam