Přímo v budově Rektorátu zlínské Univerzity Tomáše Bati se nachází zdejší menza. Právě tady s obsluhou, o kousek dál na ulici Hradská, tedy nahoře, bez. Což prosím, nechť neevokuje, jakékoliv jiné než jídelní asociace.
Tentokrát jsme ve třech. Určitě si vybereme. Nejdříve z polévek. Jestliže je cílem univerzity přilákat mezi studenty a pedagogy i veřejnost, která jindy míří třeba za meníčky do klasických restaurací, pak lze už v polévkové ouvertuře směle tvrdit, že se to může podařit. Jen by nevadil o něco širší sortiment.
Ceny tu mají dvojí, jedny pro studenty a pedagogy, další pro veřejnost. Držme se tedy pro férové srovnání s okolními restauracemi těch, které platí příchozí nepocházející z akademické půdy. Především v tomto případě uzené polévky s rýží a bramborem. Cena 6 korun českých ! Chuť velmi dobrá, porce slušná. Vedle toho další dva pánové a polévka gulášová. Poctivá, třikrát dražší, ale to je pořád v zajímavé relaci.
Chutíkovo hodnocení vychází na 3,5 hvězdičky.
- výhodné umístění v centru města
- možnost parkování v podzemních garážích, ale nikoliv zdarma
- jednoduchý funkcionalistický interiér
- velmi dobrá obsluha
- hodně otevřený prostor a "dohled" všech na všechny
- rozumné ceny
- evidentně pokrmy z čerstvých potravin
- výborná chuť jídel
- bezbariérový přístup





Smažený sýr, hranolky, tatarka. Od dob už poměrně dávných, někdy v sedmdesátých letech minulého století, jídlo nejstudentštější ze studentských. Však je Chutík junior nadále studentem. Kolega si dává vepřovou panenku s grilovanou červenou řepou. Chutík chce mix gril. Brzy se s omluvou dozví, že už není, a tak následuje nový výběr, čerstvý zeleninový salát s masovými kuličkami a pikatním dresingem.
Tak, jak to má být, všechny pokrmy se objevují na stole současně. Chutíkovi chutná. Zeleninový salát zpříjemňují cherry rajčátka, masové kuličky jsou opravdu čerstvé.
Vůbec, čerstvost jako by z pokrmů v nejlepším slova smyslů sálala. Platí to jak o smaženém sýru, zelenině i nedojezených hranolcích - Chutík junior musí rychle a docela nespolečensky za prací - tak o vepřové panence z výběru minutek i se speciálně připravenou červenou řepou. Ceny v rozmezí od 58 do 95 korun. Ve všech případech jde také o barevnou sladěnost, na tomhle si dali v kuchyni záležet.
Káva na závěr v tureckém i piccolo provedení, dobrá, navíc příjemná servírka nabízí daleko širší sortiment. Což, dlužno dodat, platí i o jídelním lístku, vedle pěti hotových jídel, minutky i pizzy.
Interiér je podle návrhu architektky Jiřičné. V místnosti, v níž obědváme my, na stěnách jen jednolitá bílá barva, jednoduché a světlé ano, nápadité asi ne. Kdo má rád větší intimitu třeba pro pracovní oběd s přáteli či obchodními partnery, ten asi spokojen příliš nebude. Pořád ale nezapomínejme, že jsme ve studentské menze. A porovnat toto prostředí s menzami reálného socialismu, to je tedy nebetyčný rozdíl.
Vozíčkáři by neměli mít s bezbariérovým přístupem problém.
Celkově platí: z akademické půdy míří do konkurenčního boje s restauracemi pěkně ostrý šíp. A když se k tomu přidá ještě možnost výborné snídaně za velmi přijatelnou cenu, je toho dokonce víc, než mohou některé zavedené podniky v centru města nabídnout.
Fotogalerie
O autorovi
Kuchtík Chutík
Pozorovatel restaurací ve Zlínském kraji. „Vaří“ své postřehy nikoliv pro gourmety a další experty, ale nabízí svůj obyčejný pohled běžného návštěvníka.
Komentáře