Pokud by si tedy chtěl pochutnat a příliš nevyčerpat svoji peněženku. Orlovna má, jak už bylo řečeno, výbornou polohu. Přestože se poněkud uhnaný Chutík dostavil na pracovně - rodinný oběd s určitým zpožděním, přesně ve 13.00, bylo meníčkové menu bez poskvrny, všechna čtyři jídla včetně pátého salátu v cenách i s polévkou od 70 do 95 korun k mání.
Ale ještě než tohle Chutík a jeho sestra zjistili, museli si všimnout velmi inspirativního, vánočně přizdobeného interiéru. Už tohle vzbuzuje pocity navýsost příjemné. Ale to hlavní, to je samozřejmě nabídka něčeho dobrého v předvánočním shonu.
Obsluhu má na starost muž středního věku, tohle je jev poměrně málo vídaný, v Uherském Hradišti ovšem není výjimkou. Je zajímavé, že právě tady. Podle znalců oboru to vzbuzuje větší míru důvěry, než u mladinkých dívek, jako že proti nim Chutík nemá vůbec nic.
Chutíkovo hodnocení vychází na 3,5 hvězdičky.
- velmi příjemný nazdobený interiér
- slušné ceny, chutné jídlo
- poněkud mastnější porce lososa a amerických brambor
- denní menu v plné šíři i v pozdější hodinu
- absence stálého jídelního lístku na stole
- kvalifikovaná mužská obsluha
- levné nápoje k dennímu menu
- jednoduchý přístup i pro vozíčkáře





Pídíme se po jídelním lístku, ale dostáváme ubezpečení, že bude lepší, když pošetříme kapsu, že budeme určitě spokojeni i z meníčkové nabídky. A tak nejdříve polévka. Hrstková. Kdo neví, pak se dozví, že jde o "hrstku luštěnin" více druhů. Tedy třeba fazolí, hrášku, čočky a krup, jestli se Chutík dobře dívá do talíře, možná lépe řečeno docela úhledné misky. Chuť? Bez nadsázky výborná, sestra je nejedlík a tak jí trochu zbylo, nikoliv z důvodů, že by jí nechutnalo.
Hlavní chod, Chutík si vybírá vepřový kotouč se šunkou a slaninou, tedy jakousi obdobu rolády, s bramborovou kaší. A sestra? Losos na grilu, americké brambory, zeleninová obloha, v tomto okurka a rajče.
Kotouč je jídlo netradičně nazvané, chutné, dobré, možná chuti nepříliš pronikavé, jednoduché, neostré, proč taky? Stejně tak bramborová kaše. Sestra poučí, že je kaše evidentně skutečně z brambor, nikoliv takříkajíc z prášku. Porce velmi slušná.
Pak ještě losos. Americké brambory i ryba mají poměrně dost tuku, sestra, léta skvělá kuchařka, nabízí variantu jiné přílohy, méně mastnou, vařené brambory. Jídlo by místo přílohy ozvláštnila ostřejší variantou omáčky ve speciální misce, ale to jsou inspirace odbornice a velmi příjemné úvahy, třeba pro příště.
Zaujme i jiná věc. Číšník působící velmi profesionálním dojmem připomíná, že k menu je káva v ceně 10 korun, mimochodem tolik stojí i tři deci kofoly.
Na víc tentokrát v příjemné společnosti umělců z blizoučkého Slováckého divadla nezbývá čas, škoda, tak dezert zase třeba příště. A klidně i něco z pevného jídelníčku. Mimochodem nabízejí tu, samozřejmě, v čase nezimním, i posezení na zahrádce, mají tu i velký sál. Orlovna v Uherském Hradišti je velmi zajímavá destinace nejen z ryze gurmánského pohledu.
Fotogalerie
O autorovi
Kuchtík Chutík
Pozorovatel restaurací ve Zlínském kraji. „Vaří“ své postřehy nikoliv pro gourmety a další experty, ale nabízí svůj obyčejný pohled běžného návštěvníka.
Komentáře