Chutík začal nový rok v Uherském Hradišti U hejtmana Šarovce

Foto: U hejtmana ŠarovceFoto: U hejtmana Šarovce
Foto: U hejtmana Šarovce
Kuchtík Chutík 11. 1. 2013 | Zdroj: Kuchtík Chutík

Pakliže legendární hejtman Jan Šarovec je nejspíš jen milým literárním výplodem spisovatele Františka Kožíka, restaurace a hotel nesoucí jméno slováckého hrdiny jsou v Uherském Hradišti pojmem naprosto reálným. A Chutík se tam v doprovodu sestry vydal zkraje roku ochutnat, jak tu jméno hejtmanovo ze 17. století ctí v kuchyni a takříkajíc "na place".

Duch minulosti a punc současnosti, tak provozovatelé hotelu inzerují své zařízení a dlužno říci, že to plně zapadá také do zdejší restaurace. Nevšední interiér s jedinečnými okny zdobí řada kuchyňských a domácích dobových předmětů, které patří do poměrně dávné historie, obsluha i příjemné zařízení a stolování už zase přesně zapadají do dnešní doby. Restaurace hotelu U hejtmana Šarovce nepatří k nejlevnějším, určitě vám to ale vynahradí specifickou útulností. A teď jde samozřejmě o to, jak se předvedou v kuchyni...

Vybírat budeme z denní nabídky. V ní na snadný pohled tři jídla, všechna docela lákají a přímo vybízejí k posezení v domáckém příjemném duchu. Vybíráme maminčino kuře a svíčkovou na smetaně. Slepičí vývar s nudlemi a zeleninou tak budeme mít v ceně. Za svíčkovou 97 korun, za maminčino kuře o osm korun méně. 

Chutíkovo hodnocení vychází na 3,5 hvězdičky.

  • velmi pěkný interiér
  • salónky, v létě plně funkční zahrádka
  • výborný personál
  • efektní stolování
  • mírně vyšší ceny
  • svíčková skvělé chuti
  • maminčino kuře jako částečné zklamání
  • jablečný závin jako pozornost

Chutík hledá ve vývaru ze slepičky maso, to je jeho libůstka, je ovšem zklamán a také poučen, pokud není maso inzerováno v jídelníčku, a to tedy není, musí si vystačit se zeleninou a nudlemi. Ovšem vývar je opravdu dobrý, zeleniny slušná dávka, není to špatný úvod obědového hodování.

Chutík už má na stole svíčkovou. Tohle bývá striktní prověrka umu kuchaře, je to sice klasika, ale pokaždé trošičku jiná. Tady se sluší napsat hodně dobrá známka, knedlíky, maso, hutná i chutná  omáčka i šlehačka s brusinkami tvoří velmi zdařilé dílko pana kuchaře. Není co vytknout.

Maminčino kuře je trošku tajemstvím, mladičká servírka nám při dotazu nedokázala popsat, oč že přesně jde. A tak paní spolustolka, za svobodna Chutíková, dá na zajímavý název. Maminčino kuře je ale k naší lítosti nejméně vydařeným bodem ponovoročního lukulského rodinného setkání. Porce je značná, to ano, ale stehno z pečeného kuřete na těstovinách a játrech, byť působí velmi zajímavě a je na pěkném servisu, nenaplňuje naše představy. "Jako bych jedla dvě jídla v jednom," vyjadřuje exChutíková svůj postřeh a velmi známý čich na pokrmy a jejich složení. Bohužel...

K zapití voda a nealkoholické pivo, nic objevného, klasika, vždy ale třeba ocenit úroveň stolování i v nejmenších detailech a opravdu příjemný personál, včetně začínajících děvčat, která tu měli k zácviku. Kávu jsme si dali minule, pokaždé tu byla vynikající.

Škoda, že na ni nezbyl čas tentokrát, k pozornosti podniku, nečekané a velmi milé, jablečnému závinu, by se hodila. Jen si neodpouštíme poznámku, že jej maminka dělala podle trošičku jiné receptury a chutněji.

Fotogalerie

O autorovi

Kuchtík Chutík

Pozorovatel restaurací ve Zlínském kraji. „Vaří“ své postřehy nikoliv pro gourmety a další experty, ale nabízí svůj obyčejný pohled běžného návštěvníka.

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam