Ve Zlíně U Septima. Trochu těsno, jinak prima

Foto: Facebook Restaurace U SeptimaFoto: Facebook Restaurace U Septima
Foto: Facebook Restaurace U Septima
Kuchtík Chutík 22. 2. 2013 | Zdroj: Kuchtík Chutík

Kdyby se mezi početnými zlínskými podniky soupeřilo o to, kde je nejméně místa, a přece se tam hosté docela rádi vracejí, byla by Restaurace U Septima žhavým kandidátem na prvenství. Chutík, muž v letech, měl příjemnou příležitost zajít právě sem na oběd mírně pracovní s pohlednou mladou dámou.

"Septim", tedy názvem podnik zjevně inspirovaný francouzskou kdysi velmi oblíbenou komedií s poněkud svérázným Louisem de Funesem má docela zajímavé umístění. Na Zarámí, v samém centru krajského města, musíte zajít do podloubí jednoho z domů a možná hned, možná napodruhé jste tam, vstup do restaurace je maličko nepřehledný.

Interiér je hodně prostý, na jedné ze stěn podobizna mistra francouzské komedie. Najít místo pro dva není v čase poledním zase tak lehké, miniaturní ministoleček pro dva za chvíli měníme za prostornější v oddělené místnosti. Obsluha je mladičká, rychlá a je jasné, že budeme vybírat ze čtyř meníček, tak, jak jsou na jídelníčku přímo na stole.

Čočková polévka v denní nabídce nemá alternativu, všechna jídla v téměř stejné cenové hladině od 80 do 85 korun, levná limonáda, dvě deci za 6 korun, jinak velmi slušná nabídka svijanského piva.

Chutíkovo hodnocení vychází na 3 hvězdičky.

  • poněkud strohý interiér
  • snaživý, ale ještě ne "vyladěný" personál
  • poctivé porce a chutné jídlo
  • dobrá polévka
  • pestrý výběr meníček
  • relativně stísněné prostředí

Polévka je na stole prakticky bleskově, jde o klasickou čočkovou, výtek netřeba k teplotě ani husté konzistenci, porce docela slušná, chuť tak akorát.

Slečna H. jde s dobou, vítězí u ní těstoviny s kuřecími prsíčky, rajčaty, bazalkou, česnekem, smetanou a parmazánem. Pěkná porce, v hlubokém talíři, jídlo kvality slušné, chutné.

V nabídce denního menu také zeleninový salát, krůtí prsní steak s grilovanou cuketou a ještě... ještě bramorák plněný třemi druhy sýra a zeleninová obloha. Tohle je pro dnešek trefa do černého, tedy lépe řečeno do Chutíka. Začneme-li od konce, pak pochvala za čerstvou zeleninu. Na talíři jen září a zdobí. Pak také za velmi slušnou porci. Niva, hermelín i eidam se identifikují postupně na chuťových pohárcích, pro kuchaře docela pochvala.

Zbývá ještě káva, jak capuccino, tak espresso vůně i úrovně standardní. Při podávání působí servírka jako by maličko nezkušeně, což není výtka, spíše postřeh a potvrzení toho, že s časem určitě přijde i více profesionálního umu.

Capuccino je za třicet, preso účtováno i s mlékem, které jsme v poledne nežádali, za 25 korun.

Suma sumárum. U Septima, na místě, kde se to okolní konkurencí jen hemží, narazíte na standardní kvalitu, podnik zdánlivě ničím nevyčnívá, nahoru ani dolů. Hondocení Chutíka a jeho spolustolovnice se tak ustálilo na průměrných třech hvězdičkách.

O autorovi

Kuchtík Chutík

Pozorovatel restaurací ve Zlínském kraji. „Vaří“ své postřehy nikoliv pro gourmety a další experty, ale nabízí svůj obyčejný pohled běžného návštěvníka.

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam