"Podívejte se, jakou u nás mají koně tradici, v Napajedlech se například dostihoví angličtí plnokrevníci chovají už od roku 1886, hřebčinec máme v Tlumačově, tradici chovu mají Slušovice, Dolní Němčí, Velké Karlovice, Kunovice i mnoho dalších míst, je pak nasnadě, že se v kraji logicky vyrábějí také pochutiny z hřebců a klisen, aniž by o tom veřejnost měla potuchy a pobuřovalo ji to," vysvětluje veterinární lékař MVDr. Hřebec ze Zlína.
Řezník Fero Mesiarik, původem ze slovenského Šamorína proslaveného chovem koní, přiznává, že porážky zestárlých mistrů běžeckých oválů jsou naprosto běžnou věcí, vyrábí se koňská tlačenka, játra, ale i roštěná či koňské přední, zájem je také o koňská žebra.
"V naší restauraci se specializujeme právě na tyto dobroty," nastiňuje sortiment také provozní zlínské restuarace U pošlého koně Jiří Tuhý. Zájemců o speciality prý stále přibývá, například na víkend se už zákazníci musejí objednávat dopředu.
Producenti masa, které je zdravé a rozhodně levnější než třeba hovězí, se teď snaží proniknout i do podniků veřejného stravování a do zlínských menz. "Věříme, že také mezi studenty a akademickými pracovníky zlínské univerzity najdeme opravdové gurmány," těší se jeden z nich Jiří Hors.
Vyloženou specialitou jsou pak steaky z koňských kýt, zvláště koně, kteří prošli tréninkem na slušovické klopené dráze, jsou žádáni. "Ano, mají z klopených zatáček vždy dvě nohy delší a právě na nich je svalovina zvlášť propracovaná," dodává řezník Mesiarik, který chce zřídit síť zvláštních obchodů s koňským masem.
"Ne, rozhodně to není konina ve smyslu, že bychom snad žertovali," uvedl doslova.
O autorovi
Jana Pravdová
Mystifikátorka tělem i duší, které není žádná pravda svatá.
Komentáře