Chutík ve vysokoškolské menze. Kousek Itálie, kousek Japonska

Foto: Zlin.czFoto: Zlin.cz
Foto: Zlin.cz
Kuchtík Chutík 29. 4. 2013 | Zdroj: Kuchtík Chutík

Narodil se nový kulturní festival. Jak je chvalným zvykem, "na svědomí" jej mají studenti Fakulty mulitmediálních komunikací zlínské univerzity. A je moc dobře, že na premiérovém ročníku festivalu Culturea nezapomněli na zajímavé gastronomické akce. Chutík rád přijal pozvání k pracovnímu obědu.

Restaurace zlínské univerzitní menzy. Nejen spousta pravidelných strávníků z řad vysokoškoláků, ale tentokrát také velmi zajímavé živé vaření. Ricardo Lucque je mistr italských specialit. A při přípravě mu tentokrát mohli asistovat zájemci o to, jak že se takovéto dobroty připravují.

Chutík si dal pravé italské rizoto. Bylo to hodně nevšední, mistr kulinářský vařil a jeho pokrm se hned poté dostal do jídelníčku festivalového menu. Na rizoto jsme popravdě řečeno zvyklí v poněkud jiném provedení. Tohle zaujalo už svojí nezvyklou sytě žlutou barvou a také vynikající chutí. Neobyčejnou s nádechem italského moře. Kromě nejkvalitnější rýže v téhle dobrotě nechyběl olivový olej, šafrán, bílé víno, šalotka, hovězí morek, máslo, parmazán ani zeleninový vývar. Osvědčený "dobrottvůrce" připravil pro mlsné jazýčky celkém 50 porcí.

Chutíkovo hodnocení vychází na 3,5 hvězdičky.

  • výborné, netradiční pokrmy
  • live cooking opravdových mistrů
  • prostředí menzy přeci jen neumožňuje komfort z pravých restaurací
  • mladičký personál teprve získává zkušenosti
  • velké plus za dramaturgii celého festivalu s akcentem na vaření

Spolustolovník vsadil na pro nás Čechy ještě exotičtější záležitost. Mistr Ricardo připravil pokrm zvaný osso buco. Jeho základem je telecí maso, dále pak hodně zeleniny, také rajčatový protlak, jako doplněk pak výborná bramborová kaše. I kolegovi u stolu hodně chutnalo.

Festival se zdaleka nezaměřil jen na kulinářské zážitky, šlo i o spoustu jiných kulturních delikates. Každopádně, stejně jako italská kuchyně zaujaly o den později i speciality kuchyně japonské. Chybět nemohlo dnes hodně vyhledávané sushi, druhý den už Chutík stíhat nemohl, každopádně si jedlíci pochvalovali stejně tak. A nejen zmíněné sushi, ale také třeba hovězí maso se zeleninou a houbami a exotickou omáčkou zvanou šabu-šabu.

Zlínská menza ráda nabízí i takříkajíc běžné pokrmy, studenti se dobře nají v relacích kolem čtyřiceti korun. Speciality, které jsme ochutnali, byly sice poněkud dražší, však také z rukou opravdových mistrů. Pro pořádek, japonskou kuchyni při živém vaření prezentoval rovněž chvalně známý Marek Svoboda.

A ještě něco, do menzy je srdečně zvána i široká veřejnost, zdaleka nejen v čase vystoupení renomovaných kuchařů, vařit moc dobře umějí i zdejší dívky a ženy v bílých kuchařských "stejnokrojích."

Tentokrát hodnotíme spíše jedinečnou akci než vlastní restauraci menzy, hodnocení vychází na 3 a půl hvězdičky.

Fotogalerie

O autorovi

Kuchtík Chutík

Pozorovatel restaurací ve Zlínském kraji. „Vaří“ své postřehy nikoliv pro gourmety a další experty, ale nabízí svůj obyčejný pohled běžného návštěvníka.

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam