Smil italský - Helichrysum italicum

Smil italskýSmil italský
Smil italský
Bylinkář Standa 19. 12. 2013 | Zdroj: Bylinkář Standa

Včera, 18.12.2013, uplynuly dva roky od úmrtí prezidenta Václava Havla. Od jeho skončení prezidentského mandátu nemám svého prezidenta. Ti dva, kteří ho vystřídali, nemají úctu nás obyčejných občanů a nikdy ji nezískají. Jsou arogantní, nadřazení a my jsme pro ně ta spodina na placení daní, aby se měli dobře.

Ale pozor. Velmi mě těší, že nastává nějaký dobrý vítr a začíná rozfoukávat tu špatnou náladu. Pozoruji to nyní na vánočních trzích na náměstí. Jako by platilo stařečkovo: „Kdo se na mě usměje, ten se dobře poměje.“

Smil pěstujeme pro využití v kuchyni. Stříbřité listy lze použít jako koření do polévek, dušeného masa, zeleniny a rýžových jídel. Stálezelený keřík prospívá na slunečném stanovišti v sušší, propustné hlinito-písčité půdě. Po odkvětu je vhodné provést zpětný řez. V zimě netoleruje přemokření zeminy, takže doporučujeme zimní přikrývku. Mrazuvzdornost do-17°C (zóna 7). Jistější je pěstovat smil jako přenosnou rostlinu (např. rozmarýn), kdy přezimuje na světlém místě při teplotě 5-10°C a omezené zálivce. Čaj ze smilu nám pomáhá trávení a Italové jej přidávají do těsta na pizzu.

Hod vánoční máme již příští týden. Zdraví nám vylepšují byliny, ke spokojenosti potřebujeme jen trochu Božího požehnání.

Krásné vánoce, spokojenost a pevné zdraví Vám všem přeje bylinkář Standa.    

O autorovi

Bylinkář Standa

Odborník, který rád poradí, jak vyzrát na neduhy za pomoci bylinek a koření. Čerstvé i sušené byliny najdete v zahradnictví Pěnička Zlín.

www.penicka.cz

Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam