Physalis - mochyně patří do každé kuchyně

Foto: Bylinkář StandaFoto: Bylinkář Standa
Foto: Bylinkář Standa
Bylinkář Standa 13. 2. 2014 | Zdroj: Bylinkář Standa

Physalis anebo také mochyně, aztécká třešeň, židovská třešeň, kapská srstka či ananasová třešeň, takto různě se Physalis říká. Oficiálně se jí však česky říká mochyně a jejím původním domovem je Peru, Kolumbie a Ekvádor. V dávné minulosti náležela k oblíbeným pochoutkám aztéckých indiánů. V dnešní době si ji můžeme zakoupit v kterémkoliv supermarketu.

A proč si ji koupit ? Je to šťavnaté sladkokyselé ovoce, příjemné kořeněné příchuti. Mochyně peruánská obsahuje velké množství vitamínu C, přesněji řečeno, 100 gramů physalis obsahuje 30 miligramů tohoto vitamínu. Dále obsahuje velké množství železa, fosforu, provitamínu A a antioxidantů.

Výzkumy prokázaly, že má pozitivní vliv na čištění organismu, detoxikaci jater, preventivně působí proti vzniku rakoviny (jater a leukémie), čistí ledviny (působí preventivně proti vzniku ledvinových kamenů), protože je i mírně močopudná. Mochyně peruánská také pozitivně působí na astma i alergie a dnu. Dokonale čistí tělo od toxických látek.

Většinou známe mochyni z naši zahrádky, kde svými lampionky zdobí záhony až do zámrazu. Jenže na této si nepochutnáme a stařeček by k tomu dodal: „všeci ludé všecko vijá, ale všeci ludé jednému člověku neuvěříjá.“

Všechny zdraví ve víře v blížící se jaro bylinkář Standa.

O autorovi

Bylinkář Standa

Odborník, který rád poradí, jak vyzrát na neduhy za pomoci bylinek a koření. Čerstvé i sušené byliny najdete v zahradnictví Pěnička Zlín.

www.penicka.cz

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam