Podběl - Tussilago farfara - pij podběl, abys kašel neměl

Ilustrační foto (Foto: Wikimedia - Andreas Trepte)Ilustrační foto (Foto: Wikimedia - Andreas Trepte)
Ilustrační foto (Foto: Wikimedia - Andreas Trepte)
Bylinkář Standa 20. 3. 2014 | Zdroj: Bylinkář Standa

Kdo by neznal podběl… jeho žluté květy jsou jedněmi z prvních poslů jara, kteří zdobí naše stráně a louky.

Od pradávna se užívá na kašel, je však důležité se ho naučit používat. Je to nenáročná rostlina, která se vyskytuje nejen v Evropě, ale i v některých částech Afriky a Asie. U nás ho najdeme jak v nížinách, tak v podhůří a na horách, rád osidluje stráně, příkopy, navážky, železniční náspy a louky, kde ho často najdeme v celých velkých skupinách.

Podběl vykvétá v březnu a dubnu, nyní tedy nastává ten pravý čas sběru jeho žlutých květů pro sušení. Květy podbělu se sklízejí velice jednoduše odštípnutím dvěma prsty ze stonku. Sušíme je v dobře větrané místnosti rozložené na sítech nebo papíře a uskladňujeme v uzavíratelné nádobě pro pozdější použití.

Ze sušených květů se připravuje čaj na kašel a další respirační potíže, především na zánětlivá onemocnění horních cest dýchacích. Pomáhá rozpouštět a uvolňovat usazený sekret a potlačuje záněty, čímž usnadňuje odkašlávání.

Podběl ale nedoporučuji vzhledem k obsahu pyrolizidinových alkaloidů k dlouhodobému užívání v čerstvém stavu. Usušením se škodlivých alkaloidů zbavíme takřka na nulu. Samostatně podávaný také není vhodný pro děti a těhotné a kojící ženy.

Teplotami máme jaro tady, ale stařeček říkával „panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.“ Sluníčkem zalité jaro přeje bylinkář Standa.

O autorovi

Bylinkář Standa

Odborník, který rád poradí, jak vyzrát na neduhy za pomoci bylinek a koření. Čerstvé i sušené byliny najdete v zahradnictví Pěnička Zlín.

www.penicka.cz

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam