"Přímo na zahradě v místě, které máme vysypané kůrou, se naráz objevily dvě zajímavé houby, chvíli nebylo jasné, oč jde. Napřed jsme je chtěli zašlápnout, ale encyklopedie na internetu promluvila jasně, je to smrž," těšil první jarní nález bystrou čtvrťačku.
První jarní nálezy znalce nepřekvapují, smrže rostou někdy už v březnu, v zahradách, parcích i na okrajích lesů, tedy v méně tradičních lokalitách, přímo v kůře, to je ale docela rarita.
Zatímco u nás se výborná jedlá houba srovnatelná s hlívou ústřičnou spíše kuchyňsky nevyužívá, na mnoha jiných místech světa třeba v USA nebo ve Francii je považována za jednu z nejcennějších hub a lahůdek.
Smrže mají duté plodnice, proto se různě plní, hodí se na smaženici i do polévky, unikátní je smržový puding či pomazánka ze smržů.
Starší houby se ale sbírat nedoporučuje, mohou obsahovat mírně jedovaté látky.
Komentáře