Švestky nejsou příliš bohaté na vitamin C, zato v nich nacházíme zdroj vitaminů skupiny B, někdy jsou dokonce přirovnávány k "tabletě B-komplexu". Uveďme si pro příklad vitamin B12 - kabalamin, důležitý vitamin pro krvetvorbu, jeho konzumace je prevencí nebezpečné anémie (chudokrevnost). Dále např. biotin - vitamin H, který je nezbytný pro látkovou přeměnu v těle a pečuje o zdraví a krásu naší pokožky, vlasů a nehtů. Dalším důležitým vitaminem, zastoupeným ve švestkách, je vitamin E, silný antioxidant, chránící buňky lidského těla před poškozením. Je prevencí některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních chorob, jako je infarkt, mrtvice a pod., pomáhá také udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi. Švestky jsou ale především bohatou zásobárnou minerálů, obsahují draslík (srdce, nervy, svaly), fosfor (látková přeměna, zuby, kosti), železo (krvetvorba, okysličování buněk), hořčík (mozek, svaly, metabolismus), vápník (kosti, zuby, nervy) a menší množství síry a zinku.
Velkou výhodou je, že se dají upravit mnoha způsoby a vydrží dobré celý rok. Můžeme je zavařit, usušit nebo z nich navařit dobrá povidla. V zimě a na jaře nám poslouží jako zásobárna vitamínů, minerálů a zdroj energie. Jistě znáte ten starý trik, když ne a ne uspět tam, kam i pan král chodí sám. Několik sušených švestek, lehce povařených ve vodě, nebo misku švestkového kompotu, několik lžic hutných povidel a netřeba navštívit lékaře. Švestky jsou přírodním velmi spolehlivým projímadlem, vhodným i pro děti.
Slunné babí léto vám přeje bylinkář Standa.
O autorovi
Bylinkář Standa
Odborník, který rád poradí, jak vyzrát na neduhy za pomoci bylinek a koření. Čerstvé i sušené byliny najdete v zahradnictví Pěnička Zlín.


Komentáře