Chutík u Ptáčků ve Francově Lhotě. Poněkud jiné menu

Foto: Luděk HřibFoto: Luděk Hřib
Foto: Luděk Hřib
Kuchtík Chutík 15. 9. 2014 | Zdroj: Kuchtík Chutík

Je to téměř na konci světa. Pokud by tedy svět končil Moravou. Francova Lhota leží na moravskoslovenském pomezí a je houbařským rájem, třeba pro své úžasné jedlové, málokde jinde vídané lesy. Však tu také houbaři mají svoji hospůdku. Jmenuje se U Ptáčků a pan Milan Ptáček tu připravuje laskominy, na které jinde nenarazíte.

Tentokrát ochutnávají Chutíkovi dvě porce zdejšího houbového guláše. Pan Ptáček s ním netroškařil. Navařil jej od půl šesté ráno kolem osmdesáti litrů. V kuchyni to voní houbami jako nikde, takovou koncentraci nenabízí ani les.

Hospůdka je ryze stylová, venkovská, krásně obyčejná. Guláš má poměrně řídkou konzistenci, tak to prý má být, neplést s pokrmem stejného názvu, kde dominuje hovězí maso. Tady tvoří poloviční houbový základ dva druhy ryzců a zbytek pak směs dalších jedlých hub, které se v okolí vyskytují v neuvěřitelném množství. Čerstvý chleba je příjemným doplňkem.

Chutíkovo hodnocení vychází na 3,5 hvězdičky.

  • pohodové parkování
  • stylový interiér
  • velmi originální houbový guláš
  • delikátní těstíčkové jednohubky
  • horší dosažitelnost například ze Zlína

Ale hoho, neboli houbové hodování, má i další díl. Z kuchyně se usmívají v těstíčku obalené kousky bedlí, pravých hřibů, kuřátek neboli lišek, které se letos urodily poprvé snad po patnácti letech. Za chviličku zamíří do velkého fritovacího hrnce ke smažení a pak už na talíře coby jedinečné lahůdky, delikatesy. I Chutíkovi si pochutnali jako málokdy.

A k tomu ještě zajímavost od pana Milana Ptáčka. "Nevěřte, že se houby nesnášejí s alkoholem. Důležitá je rozumná míra a kvalitní destilát, v našem případě vynikající slivovice."

Přírodní produkty tedy houby a trnková pálenka se prý doplňují naopak velice dobře. A stejně tak výborný guláš s pivem.

Poněkud netradiční návštěva hospůdky U Ptáčků končí výborným pocitem ze zdejších lidí i kuchařského umění pana majitele.

O autorovi

Kuchtík Chutík

Pozorovatel restaurací ve Zlínském kraji. „Vaří“ své postřehy nikoliv pro gourmety a další experty, ale nabízí svůj obyčejný pohled běžného návštěvníka.

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam