Tentokrát ochutnávají Chutíkovi dvě porce zdejšího houbového guláše. Pan Ptáček s ním netroškařil. Navařil jej od půl šesté ráno kolem osmdesáti litrů. V kuchyni to voní houbami jako nikde, takovou koncentraci nenabízí ani les.
Hospůdka je ryze stylová, venkovská, krásně obyčejná. Guláš má poměrně řídkou konzistenci, tak to prý má být, neplést s pokrmem stejného názvu, kde dominuje hovězí maso. Tady tvoří poloviční houbový základ dva druhy ryzců a zbytek pak směs dalších jedlých hub, které se v okolí vyskytují v neuvěřitelném množství. Čerstvý chleba je příjemným doplňkem.
Chutíkovo hodnocení vychází na 3,5 hvězdičky.
- pohodové parkování
- stylový interiér
- velmi originální houbový guláš
- delikátní těstíčkové jednohubky
- horší dosažitelnost například ze Zlína





Ale hoho, neboli houbové hodování, má i další díl. Z kuchyně se usmívají v těstíčku obalené kousky bedlí, pravých hřibů, kuřátek neboli lišek, které se letos urodily poprvé snad po patnácti letech. Za chviličku zamíří do velkého fritovacího hrnce ke smažení a pak už na talíře coby jedinečné lahůdky, delikatesy. I Chutíkovi si pochutnali jako málokdy.
A k tomu ještě zajímavost od pana Milana Ptáčka. "Nevěřte, že se houby nesnášejí s alkoholem. Důležitá je rozumná míra a kvalitní destilát, v našem případě vynikající slivovice."
Přírodní produkty tedy houby a trnková pálenka se prý doplňují naopak velice dobře. A stejně tak výborný guláš s pivem.
Poněkud netradiční návštěva hospůdky U Ptáčků končí výborným pocitem ze zdejších lidí i kuchařského umění pana majitele.
O autorovi
Kuchtík Chutík
Pozorovatel restaurací ve Zlínském kraji. „Vaří“ své postřehy nikoliv pro gourmety a další experty, ale nabízí svůj obyčejný pohled běžného návštěvníka.
Komentáře