Copak to je? No přece švrlák

Foto: Zlin.czFoto: Zlin.cz
Foto: Zlin.cz
Co se děje 7. 1. 2015 | Autor: Jan Čada

Jedinečnou garáž má v Karolince pan Josef Paška. Trůní mu tam nejen téměř třicet let "mladý" žigulík, ale nahoře u stropu také ne méně než 500 švrláků. Když to slovo vyslovíte na Valašsku, odhalí jeho význam téměř každý, ale zkuste to třeba ve Zlíně...

Teď v čase, kdy ještě přede dvěma týdny milované vánoční stromky, upadly v nemilost, přichází chvíle pana Josefa. Naprosto svěží čerstvý penzista umí dokonale vytvořit ze špiček už nepotřebných jedlí nebo smrčků úžasné kvedlačky neboli švrláky. 

Krásné produkty šikovných rukou uplatníte v kuchyni při míchání, tak jako v čase našich předků. Stejně tak tyhle bezmála umělecké výtvory zdobí interiéry valašských kolib třeba na Kyčerce nebo ve Vsetíně. "Jeden exemplář má ode mne i gurmánský guru Roman Vaněk z Prahy, našlo by se jich coby darů veliká spousta," vzpomíná Paška.

Ale tolik, kolik jich má ve zmíněné garáži, jich jistě není nikde. Úžasná podívaná...

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam