V posledních sedmi letech většinou cena pro nejúspěšnější hoteliéry putovala do Prahy nebo Karlových Varů. Vám se podařilo přitáhnout cenu i na Moravu. Co to pro Vás znamená?
Výroční ceny či podobné ankety v jakémkoli oboru obecně považuji za skvělý způsob, jak upozorňovat na inspirativní a zajímavé projekty. Jsou kořením zdravého soupeření, motivací do další práce. Ocenění mě těší. Vnímám ho jako výraz uznání pro všechny zaměstnance našeho Resortu Valachy za jejich každodenní práci, která konkrétně v regionu Valašska není zrovna jednoduchá. Je to pro nás také velký závazek do budoucna.
Kdo Vás inspiroval nebo stále inspiruje?
Všichni ti, co svou práci dělají naplno a vyzařují to ze sebe, ať jsou z jakéhokoli oboru. Možností inspirace je u nás i v okolních zemích mnoho a stále je kde se učit.
Která země je podle Vás v oboru hoteliérství nejlepší? A jak si stojí v mezinárodním srovnání Češi?
Pokud jde o kvalitu služeb v cestovním ruchu, špičkovou úroveň nabízí Asie - Singapur, Jižní Korea... Do značné míry je to dáno naturelem tamních národů. V Evropě udávají trendy země jako Francie, Itálie či Rakousko, které mají pohostinství díky mnohaleté tradici v krvi. Situace v České republice se raketově mění k výrazně lepšímu. Je to dáno šikovností Čechů a naší schopností adaptace, ruku v ruce s mohutnými investicemi do infrastruktury cestovního ruchu v posledních letech, do značné míry z evropských peněz.
Patří hoteliérství také k profesím, které se dědí? Půjde nějaký Váš potomek ve Vašich šlépějích?
Zajímavá otázka. Konkrétně v naší rodině nikdo v tomto oboru nepůsobil, já jsem první. Představa o tom, jak se naše profese dědí z pokolení na pokolení, je krásná, ale hůř se naplňuje. V oblasti cestovního ruchu se musíme postupně znovu učit pokoře, úctě k oboru, hrdosti, že umíme nabídnout poctivou službu, ve které se vydělávají poctivé peníze... Neskromně musím říct, že bych si přál, aby můj potomek šel v mých šlépějích, protože cestovní ruch a gastronomie jsou krásné obory. Ale to samozřejmě ukáže čas.
Když chce být člověk v podnikání úspěšný, je asi důležité vybrat si ty správné spolupracovníky. S jakým člověkem byste určitě nedokázal spolupracovat a co je naopak to nejdůležitější, oč se u svých budoucích kolegů zajímáte?
Zvláště v našem oboru je lidský faktor mimořádně důležitý, s ním stojí i padá šance na dlouhodobý úspěch. Osobně hlavní důraz kladu na to, aby lidé službu opravdu chtěli dělat a bavila je, a aby měli zájem naplňovat naši filozofii, která staví na poctivé práci a úctě k hostům, tradicím, životnímu prostředí.... S lidmi, u kterých tyto priority necítím, ani nerozvíjím spolupráci, protože vím, že bychom do budoucna nenašli společnou řeč.
Zabýváte se i pečením frgálů, máte vlastní manufakturu a pořádáte také Karlovský gastrofestival. Budete podobné služby rozšiřovat?
Myslím, že lidé hodně slyší na trend sbližování s přírodou. I proto plánujeme například Valašskou školu vaření, ve které by si naši hosté mohli pod vedením šéfkuchaře sami nasbírat suroviny v okolní přírodě a pak si z nich připravit různé pokrmy vycházející z tradiční regionální kuchyně. S tím souvisí i některé další plány, například kurzy pečení frgálů nebo vlastní produkce medu a slivovice.
Máte ve svém nabitém čase prostor i na vlastní koníčky?
Je pravda, že většinu času trávím v práci. Zřejmě i proto nejraději relaxuji v klidu domova. Začal jsem se věnovat také golfu. Učí mě soustředění, koncentraci, což velmi potřebuji v práci. A rád navštěvuji různé gastro akce, mám rád kvalitní jídlo a víno. Celkově prostě rád užívám života.
Komentáře