Chutík na Valašsku. Krásně venku - pohoda v šenku

Valašský Šenk Zavadilka (Foto: www.zavadilka.cz)Valašský Šenk Zavadilka (Foto: www.zavadilka.cz)
Valašský Šenk Zavadilka (Foto: www.zavadilka.cz)
Kuchtík Chutík 30. 3. 2015 | Zdroj: Kuchtík Chutík

První jarní dny mají na Valašsku svou specifiku. Nahoře na Pustevnách se ještě radují vyznavači zimních sportů a dole třeba v Prostřední Bečvě už raší první květy. Prohlédnout si je můžete třeba přímo u Valašského šenku vyhlášené restaurace Zavadilka.

Ten, kdo tu před mnoha lety vybudoval občerstvovací bod přímo u křižovatky hlavního tahu na Slovensko s odbočkou na Pustevny, měl nápad přímo královský. A Chutík se zajel podívat, jak se daří pokračovatelům slávy valašské restaurace.

Docela všední je nízká budova šenku, ovšem naopak nepřehlédnutelný její skvělý stylový valašský interiér. Tak to stojí ještě před ochutnávkou zdejší bohaté kuchyně za prohlídku. Vše vyvedeno ve dřevě, spousta valašských pracovních nástrojů po stěnách. Tak jakpak se s tím porovná jídelníček?

Zajímavá je zdejší dvojjazyčnost, z valašštiny vždy přeloženo do spisovné češtiny. Třeba v případě zemákových šulánků s trnkovů máčků pro pravověrné Pražáky určitě potřeba.

Chutíkovo hodnocení vychází na 3,5 hvězdičky.

  • dobrá možnost parkování
  • nádherný, stylový interiér
  • dobrá domácí kuchyně
  • originálně řešený jídelní lístek
  • kvalitní obsluha

Chutík mladší a starší vybírají nejdříve z polévek. Bečvanské kyselici ani česnekačce s očaděným chlebiskem není co vytknout. Zajímavé je, že vám je nabízejí ve větší i menší porci. Ta druhá za 30.

Formanský guláš je chuťově pestřejší než jeho kamarád o řádek výš, tedy guláš z jalůvky. Dražší o devět korun za 98, dostanete i opečenou klobásku, feferonku a cibuli s křenem.

V mírnější cenové relaci jsou játra z mladého vepříka s kopcem rýže a oharkem - za 70 korun pohodička, chuťově slušné.

Jinak se to tu jen hemží krajovými jídly, všude máte pocit slušného stolování, čistoty a kvalitní obsluhy.

Kdo zavítá, nepochybí.

O autorovi

Kuchtík Chutík

Pozorovatel restaurací ve Zlínském kraji. „Vaří“ své postřehy nikoliv pro gourmety a další experty, ale nabízí svůj obyčejný pohled běžného návštěvníka.

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam