Restaurace v hotelových komplexech se příliš neliší, možná podle počtu hvězdiček v záhlaví hotelů svou šíří nabídky. Zajisté je ale třeba zapomenout na dobroty z vepřového masa. Turci sice drží zcela umírněný islám, i tak tam ale naše libůstky "z prasátka" prostě nenajdete.
To ale vůbec neznamená, že by třeba pokrmů z masa bylo málo a že by nabídka nebyla pestrá. Převažuje maso kuřecí, rybí, hovězí a jehněčí v různých úpravách. Ochutnat můžete maso vařené, dušené, pečené, grilované. V mnoha podobách a chutích.
Masomilci si určitě přijdou na své, Chutík si nejvíce pochutnal na výborném hovězím ragú se zeleninou a houbami. To byla opravdová lahůdka a ani kebab připravovaný pod širým nebem se mu nevyrovnal.
Turci si v kuchyni hodně potrpí na zeleninu a nám docela neznámé úpravy. Podává se třeba grilovaný lilek, paprika plněná rýží, výborné jsou saláty, červená řepa, hodně se jí olivy několika druhů a ostré maličké feferonky.
Ani polévky místní kuchaři zdaleka nešidí, jsou jiné než u nás, kde si potrpíme na vývary, u moře si dáte spíše polévky téměř podobné omáčkám, od rajské až třeba po houbovou, druhů je také hodně.
Jako přílohy nejvíce rýže, brambory a pro evropské turisty také těstoviny.
Sladkostí je k mání do sytosti, páni cukráři se předbíhají v nápaditosti a hlavně v barevnosti. Od drobných kousků z želatiny až po lahodné dorty obřích rozměrů v nejrůznějších provedeních.
Čaj je výborný, pravá turecká káva jen na vyžádání. Dělá se v džezvě a je silná, hořká a dobrá.
K osvěžení slouží jedna místní specialita - ayran. Jakýsi zředěný a osolený jogurt. Chuti příjemné.
Hodnocení v tradičních hvězdičkách si Chutík zachovává jen pro naše restaurace, vzhledem k úslužnosti, až úzkostlivé čistotě a pracovitosti personálu, ale i nápaditým kulinářským kouskům kuchařů skrytých turistům by si zasloužili něco mezi tři a půl až čtyřmi hvězdičkami.
A ještě něco, "k chuti" určitě přijdou i výhledy od stolu. Nádherné jsou přímořské zahrady plné květů, palem, banánovníků a další exotiky. To je také "all inclusiv".
Komentáře