Karlovský gastrofestival se uskuteční 2. až 4. října ve Velkých Karlovicích ve Zlínském kraji.
Soutěž o nejlepší klobásu se uskuteční v sobotu 3. října. Mohou se jí zúčastnit profesionální řezníci i amatéři. Podmínkou je dodat čtyři kusy klobás do 1. října do pořádajícího Penzionu Pod Pralesem. Soutěžní vzorky posoudí porota, ochutnávat budou moci během odpoledne i návštěvníci. Loňský první ročník vyhrál řezník Jaroslav Singer ze Lhotska.
Soutěž o nejlepší valašský frgál, tradiční vrchol gastrofestivalu, se uskuteční v neděli 4. října. Zapojit se může každý, kdo přiveze svůj koláč nejpozději do 9.30 hodin ke Gril srubu Razula. V hlavní kategorii porota posuzuje koláče, které jsou vyrobeny v souladu s ochrannými pravidly Evropské unie platnými od roku 2013, tedy mají zhruba 30 centimetrů v průměru, váží 600 gramů a byly vyrobeny na území Valašska. Loni jich porota hodnotila šest desítek, vítězkou se stala Alena Krmenčíková z Leskovce. "Lidé se mohou zapojit i do speciální kategorie věnované kuriózním a jiným dalším koláčům," doplnila Žáčková.
Karlovský gastrofestival se za dobu své existence zařadil mezi nejnavštěvovanější gastro akce v České republice. Připraveny budou i doprovodné programy: mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, posezení s lidovými muzikami či frgálová manufaktura s možností zkusit si výrobu frgálů. Nechybí ani atrakce a zábava pro děti. Velkým lákadlem jsou i galavečeře pro náročné gurmány. Letos se milovníci jídla mohou těšit i na menu vytvořené Pavlem Pospíšilem. Jde o historicky prvního českého držitele michelinské hvězdy.
Komentáře