Karlovský gastrofestival patří mezi největší akce v České republice. V pátek akci odstartuje podvečerní posezení s kapelou Dareband u Penzionu U Dorňáků a Galavečeře ve Spa hotelu Lanterna.
Hlavní program – takzvaná Gastro tour s ochutnávkami (nejen) valašských specialit, mezinárodním farmářským trhem, soutěžemi o nejlepší frgál a klobásu a dalšími doprovodnými programy pro celou rodinu ovládne karlovické údolí Léskové v sobotu 3. a neděli 4. října, vždy od 10 do 18 hodin.
Karlovský gastrofestival je jedinečný tím, že vstup na něj je zdarma. Ochutnávku specialit kuchařů místních hotelů, penzionů a restaurací mohou návštěvníci spojit s procházkou valašskou krajinou. Celkem 12 gastro zastávek je rozeseto v údolí ve vzdálenosti do 3,5 kilometru a hosté se mezi nimi mohou projít po cyklostezce Bečva nebo se svézt vláčkem, koňským povozem či historickým autobusem. Zajištěna bude i kyvadlová doprava z vlakového nádraží v centru Velkých Karlovic.
Součástí Karlovského gastrofestivalu je i mezinárodní farmářský trh. Letos nabídne téměř pět desítek stánků. "Pro návštěvníky budou připraveny i kuchařské show, zaměřené například na výrobu domácích těstovin, dobrot z čokolády, úpravu mořských plodů či správnou přípravu kávy. Zpestřením budou workshopy s odborníky na téma Jak fotografovat jídlo. Řezníci i amatérští kuchaři se mohou zapojit do soutěže o nejlepší klobásu, nebude chybět řemeslný jarmark, připraveny budou atrakce pro děti a řada míst ožije doprovodným programem i večer," doplnila Žáčková.
Nebude chybět ani frgálová manufaktura, v níž si mohou děti i dospělí pod vedením profesionálních pekařek sami vyzkoušet výrobu valašských frgálů a odvézt si je jako stylový suvenýr s sebou domů.
Velkým lákadlem budou také tradiční galavečeře pro náročné gurmány, každoročně zpestřené i účastí kuchařské osobnosti s michelinskou hvězdou. Letos přijede Pavel Pospíšil, první Čech, který se stal držitelem nejvyššího kuchařského ocenění.
Vrcholem festivalu bude nedělní soutěž o nejlepší frgál, při níž porotci i návštěvníci každoročně ochutnávají a hodnotí desítky těchto typických valašských koláčů od profesionálů i domácích pekařek. V čele poroty vždy zasedá Ladislav Frgal a stalo se již tradicí, že tým porotců každý rok doplní i vybraná známá osobnost. Loni si takto práci porotkyně vyzkoušela herečka Aňa Geislerová, letos ji vystřídá herec a zpěvák Jan Budař.
Komentáře