Dosud se na jarmeku v Kloboukách soutěžilo nejlepší kysané zelí, nejpěknější jablko, nejkrásnější mikulášský perník, nejzdařilejší pečené čertovské pány a paničky nebo o nejchutnější starostovkou slivovici. Nově budou pořadatelé vybírat i nejlepší chleba.
"Chléb lidi od nepaměti provází každodenním životem. Je to jistota, symbol. Dříve bylo domácí pečení chleba rituálem a je obdivuhodné, že v dnešní době se k této tradici lidé čím dál více navracejí a uvědomují si hodnotu a chuť domácího chleba. Proto chceme i při Valašském mikulášském jarmeku tuto snahu podpořit a pozvat pekaře a pekařky, aby nám svůj vlastnoručně upečený chléb představili," pozvala širokou veřejnost k zapojení do nové soutěže pořadatelka Eva Sáblíková.
Své chleby mohli lidé přinést do 1. prosince, ve středu 2. prosince ve večerních hodinách zasedla porota a všechny vzorky ochutnala. Celkem se sešlo 13 bochníků, mezi nimi například kváskový, žitný nebo cibulový. Některé soutěžní vzorky upekli lidé v domácí pekárně, jiné přímo v troubě. Výsledky ale porota oznámí až během sobotního jarmekového programu. Kloboucký jarmek letos potrvá od 4. do 6. prosince.
Komentáře