Nadstandardní stravu nemocnice zavedla v listopadu loňského roku zkušebně pouze na třech odděleních. "Počet objednávek není nijak závratný, ale postupně se zvyšuje. Největší zájem o nadstandardní stravu je na porodnicko-gynekologickém oddělení," uvedla vedoucí nutriční terapeutka Uherskohradišťské nemocnice Jolana Vávrů.
V nabídce nadstandardní stravy je za 150 korun za den (250 korun doprovod) pět druhů snídaní plus výběr nápojů a ovoce, pět druhů předkrmů nebo polévek, pět druhů obědů, moučníků a také večeří. Pacienti si mohou vybrat k obědu například filet z norského lososa pečeného s bazalkovou krustou, restovanou cuketu a mačkaným bramborem nebo stehno kachny konfitované v kmínovém sádle s červeným zelím a knedlíkem. Z moučníků potom třeba cukrový banán ve vanilkovém krému, lehkou tvarohovou pěnu s malinovým želé nebo salát z čerstvého ovoce s limetovým dresinkem. Z nabídky večeře je možné si vybrat například šafránové těstoviny s listovým špenátem a grilovaným kuřecím prsíčkem nebo krůtí závitek s glazurovanou brokolicí, mačkaným bramborem a rokfórovou omáčkou. S výběrem jídel i jejich recepturami pomáhal kuchařům Uherskohradišťské nemocnice šéfkuchař Jiří Král z pražské restaurace Aureole.
Pacienti, kterým to zdravotní stav dovolí, mohou tuto službu navíc zaplatit hotově nebo platební kartou.
Komentáře