Historicky první Garden Food Festival ve Zlíně ukáže, jak se jedlo za Baťů

Ilustrační foto (Foto: www.gardenfoodfestival.cz)Ilustrační foto (Foto: www.gardenfoodfestival.cz)
Ilustrační foto (Foto: www.gardenfoodfestival.cz)
Co se děje 28. 7. 2016 | Autor: Irena Frolová

ZLÍN - Ve Zlíně se už na začátku září uskuteční vůbec první ročník festivalu dobrého jídla Garden Food Festival a zlínskou specialitou bude mimo jiné i možnost ochutnat jídla, jaká se podávala v jídelnách za dob Tomáše Bati a servírovat se bude i menu, na kterém si pochutnával J. A. Baťa po své promoci v roce 1938. Serveru Zlin.cz to řekl organizátor festivalu Pavel Vysloužil.

Garden Food Festival má svou tradici v Olomouci, letos se organizátoři rozhodli uspořádat akci i ve Zlíně. V Olomouci si festival nenechalo ujít kolem 15 tisíc lidí, pokud na akci ve Zlíně dorazí alespoň polovina z tohoto počtu, budou to pořadatelé považovat za velmi úspěšné. Festival se uskuteční v zámeckém parku a zlínském zámku a představí se zde taková jména jako Zdeněk Pohlreich, Jan Punčochář, Jaroslav Klár nebo třeba Markéta Hrubešová.

Zajímavostí zlínské podoby festivalu bude speciální jídelníček sestavený podle starého originálu z baťovské doby. Vybrané restaurace budou podle něj vařit už týden před festivalem, který se uskuteční v době od 3. do 4. září. " V jídelníčku z 20. až 30. let převažovalo hovězí. Bylo to logické, protože Baťa potřeboval hovězí kůže na boty. Kuchaři ve vybraných restauracích budou vařit podle originálu a určitě jídla z hovězího nevynechají. Nebudou ale toto maso využívat tak moc, jako to tehdy dělali baťovští kuchaři," poznamenal Vysloužil. Na samotném festivalu pak nebude chybět speciální "baťovský stánek", ve kterém budou moci lidé ochutnat dobová baťovská jídla v moderní úpravě.

Vrcholem baťovského konceptu pak bude slavnostní večeře v pátek 2. září, na které se bude podávat menu, jaké servírovali v roce 1938 J. A. Baťovi po promoci, na které získal titul doktora technických věd. Podávat se bude štýrský kapoun, anglický filet, candát a další tři chody. "Večeře je pro pozvané hosty, ale i běžné návštěvníky. V prodeji bude celkem 40 lístků pro zájemce z řad široké veřejnosti. Promoční menu se podařilo najít v archivu Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně a pro labužníky ho budou chystat Jan Punčochář z pražského Grand Cru Restaurant & Bar (vítěz prestižní ankety odborníků o nejlepšího českého šéfa Zlatý kuchař), jeden z nejlepších brněnských kuchařů David Viktorín z restaurace Rynk a Břetislav Novotný ze zlínského Tomášova. Vstupenky na tuto večeři budou k dostání od 5. srpna v informačním centru městské radnice nebo si je lidé mohou zakoupit na webu www.gardenfoodfestival.cz.

Záštitu nad zlínským Garden Food Festivalem převzal mimo jiné i primátor Miroslav Adámek. Jak sám přiznal, vaří rád a rád experimentuje. "Nedávno jsem zrovna zkoušel jeden recept podle Pohlreicha. Nabídka dobrých restaurací se ve Zlíně poměrně hodně rozšířila a jsem rád, že už se zde dá na mnoha místech opravdu dobře najíst. Nápad uspořádat kulinářský festival v našem městě se mi moc líbí. Vaření je současný fenomén, o který se zajímá spousta lidí," podotkl Adámek.

Návštěvníci festivalu se mají opravdu na co těšit. Nebude chybět například papričková ohnivá show, procházka světem whiskey či kávy, porcování velké ryby nebo cooking show s hmyzem. Své produkty bude ve stáncích nabízet kolem 60 prodejců. V nabídce budou například vyzrálá hovězí masa, speciality ze zvěřiny, šneci, sýry, lanýže, husí a kachní delikatesy, vegetariánská jídla, regionální potraviny, sladkosti z nejlepších cukráren, zmrzliny, různé druhy piv, vín, destilátů, káv i čajů. Své pokrmy zde nabídnou například kuchaři z restaurací Tomášov, Fit Foodie, U Johana, Maxima, z velkokarlovické Lanterny, olomouckého Lobsteru nebo pražského podniku Sri Lanka Curry House.

Jedinou měnou ve festivalovém areálu je grešle (1grešle = 25 korun), které je možné již nyní zakoupit v předprodeji se vstupenkou nebo přímo na místě v den festivalu. Vstupenky v hodnotě 100 korun (nebo 350 korun s 10 grešlemi) jsou k dostání v sítí Ticketportal nebo v informačním centru zlínské radnice. Na místě bude stát vstupenka 150 korun. Děti do 140 centimetrů mají vstup zdarma. Majitelé vstupenek pak mohou využít speciální nabídky na zvýhodněný vstup na interaktivní výstavu Orbis Pictus Play na zlínském zámku.

Festival se koná v sobotu 3. září od 10.00 do 19.00 hodin a v neděli 4. září od 10.00 do 18.00 hodin.

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam