"Brácha mi vždycky říkal, ať si na zahradě vysadím pár jehličnanů a pár menších listnáčů. Je neuvěřitelné, jak se to osvědčuje," vypráví Chrudoš zvaný Bedlák s náručí plnou těch nejhezčích hub. Mezi jeho borovicemi, smrčky, habry a jilmy se teď nesmírně daří houbám mnoha druhů.
"Zrovna jsme s manželkou srpem uťali pod modříny pár desítek klouzků, má žena, kuchařka od Pánaboha, jimi plní fantastické pirohy. Chodí k nám na ně celá ulice," směje se Chrudoš.
Za tajemstvím úspěchu vždycky vidí bratra. "Přema mi jednou, k mým šedesátinám, koupil velkou konev. Tajemství houbaření v suchých letech spočívá v zalévání, už to tak je třetí rok. Zatímco houbaři lesní běsní, mně je do zpěvu," vyprávi Podlaha mladší, když se cpe výtečnými ryzci a syrovinkami na kmíně. Ty prý působí jako přírodní afrodiziakum a tak není divu, že elegán londýnského střihu s bujnou kšticí stříbrných vlasů může pomýšlet i na prahu sedmdesátky na veškeré životní slasti.
"Nejvíc mne ale opravdu baví vlastní houbaření a taky experimentátorská činnost. Loni jsme například hojně na podzim sklízeli bedle. Ty jsem v podhoubí zkřížil s muchomůrkou růžovou. Výsledkem je vynikající bedla masitá, houba, na které si v řízkové formě opravdu pochutnáte a naši hosté často nemohou věřit, že opravdu není pod trojobalem kuřecí či vepřové maso," pyšní se sympatický senior.
Během pár dnů se chystá na křemenáče, kozáky, pak už přijde na řadu jeho královská disciplina.
"Od půli srpna budeme sbírat pravé hřiby. Nejmenší měl loni klobouk o průměru dvaceti centimetrů, letos čekám asi čtyřicet kilo jeho mladších brášků," žije Chrudoš Podlaha věcmi naprosto libými, které ho letos teprve čekají.
Na zlínské Univerzitě třetího věku chce letos přednášet předmět Mykologie 21. století.
O autorovi
Jana Pravdová
Mystifikátorka tělem i duší, které není žádná pravda svatá.
Komentáře