Houbařský boom je na vrcholu. Zahoďte košíky, připravte nůše

Adam a pýchavka (Foto: Zlin.cz)Adam a pýchavka (Foto: Zlin.cz)
Adam a pýchavka (Foto: Zlin.cz)
Čtení ke kávě 17. 8. 2016 | Zdroj: Jan Čada

Nezasvěceným se tají dech, houbařské úspěchy posledních dnů čekají i na úplné laiky. Po vydatnějších deštích se lesy umoudřily a člověk musí hodně špatně vidět, aby se vracel s prázdnou.

Naopak ti, kteří se vyznají, jako třeba Rudolfové Ferebauer a Pavlíček ze Zlína a z Lukova mají opravdové hody. Pavlíček naposledy ohlásil stovku zdravých mladých praváků, Ferebauer zrovna po několika houbařských výpravách zaokrouhlil nálezy na váhu do první desítky kilogramů hub.

Z jiného soudku je parádní bratrské klukovské duo Paličků, brášků Karla a Adama. Ti si právě společně s dalšími členy rodinného klanu, třeba dědy Josefem a Karlem, zrovna otírají pusu ubrouskem po vynikající řízkové večeři. Ovšem místo vepřového či kuřecího masa tentokrát posloužila obrovská pýchavka nalezná v Novém Hrozenkově, která měla v průměru 21 centimetrů.

Zpět ke klasikovi houbařského řemesla Rudlofu Ferebauerovi, 10 kilo hub, převážně pravých hřibů už žádá umění zpracování.

"Jistě, je to tak. Takže je potřeba ochutnat praženici, výborné jsou čerstvé houby do polévky, děláme vynikající omáčky a pro houbaře mám i dobrý recept na konzerovování do slakokyselého nálevu. Doporučuji směs z klouzků, praváků, kozáků, křemenáčů a lišek, jinak nálev se velmi podobá tomu, který znají hospodyňky při zavařování okurek," nabízí houbové radovánky i v časech, kdy už bude současný houbařských rej minulostí a kdy si třeba rádi pošmákneme na houbach uložených na zimu ve spížce.

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam