Karel Palička se svojí paní Helenou poněkud přepisují v sympatickém valašském městečku vinařské dějiny a hlavně místopis. Opravdu nejsme na Pálavě, na Podluží ani v kraji pod Buchlovem.
"U nás se konalo velmi úspěšné Valašské vinobraní, stylově jsme sbírali u našeho domu za teploty mínus jeden stupeň," informuje Palička. "Máme dvě viničné trati. U zdi a Nad skleníkem," povídá valašský všeuměl s humorem sobě vlastním.
Ze sladkých hroznů modré barvy vylisovali sedmnáct litrů výborné šťávy.
"Po dalším zpracování bude pokračovat do takzvaného Helenčina vína. Museli jsme si ale povolat odborníka z opravdového vinařského kraje, pan doktor Zámečník ochutnal, poradil a je zárukou, že takzvané Karlovo valašské bude mít svou kvalitu," dodává vinař z kraje, kde je nápoj bohů opravdovou raritou.
Mimochodem v jižněji položených oblastech sklízejí vinaři pozdější odrůdy právě teď. Na Valašsku jim roste zdatná konkurence.
Fotogalerie


Komentáře