Je libo bůček light? Aneb zabíjačka trochu jinak

Řezník Karel Pilčík (foto: Zlin.cz)Řezník Karel Pilčík (foto: Zlin.cz)
Řezník Karel Pilčík (foto: Zlin.cz)
Co se děje 4. 12. 2016 | Autor: Jan Čada

KLEČŮVKA - Zabíjaček klasických moravských často třeba dvousetkilových pašíků velmi rychle ubývá. Ale v oboru se dějí i věci jinak zajímavé. Třeba to, když mají rozlučku čuníci plemene mangalica, což je prase původně vyšlechtěné v Uhrách a dodnes velmi oblíbené například k výrobě uheráku nebo pravých čabajek.

U nás se chová velmi sporadicky, zabíjačka dvou osmdesátikilových vepříků v Klečůvce u Doležalů tak byla zajímavou událostí.

Unikátní je to, že tato zvířata na rozdíl od moravských "bratranců a sestřenic" mají hustou srst téměř jako ovce. "Musí se dát pořádný pozor při spařování," připomíná mistr řezník Karel Pilčík.

Zato mají díky pastvě jedinečné maso a zdravý cholesterol, říkáme tomu bůček lihgt," směje se chovatel Josef Doležal.

Jinak jsou ale produkty podobně skvělé jako u obyčejného čuníka a nálada jako vždy při podobné příjemné sešlosti přátel výborná.

Fotogalerie Zlin.cz to napovídá

Fotogalerie

 

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam