Zvláště, když se nabízí porovnání sil nejen nejmladších kuchařů, cukrářů, ale i baristů a sommeliérů od nás i z řady evropských zemí. K mání už tradičně na jedné přímo luxusní akci - GASTRO 2017 - "made in" Střední škola hotelová a služeb Kroměříž.
Přijeli nejlepší Češi, ale také gastronomičtí mistři a naděje oboru z řady evropských zemí.
"Myslím, že si v konkurenci vůbec nevedeme špatně, máme skutečně výborné mladé odborníky," je si jist ředitel školy i soutěže Petr Hajný.
O jeho slovech svědčí třeba v seniorské kategorii zlaté ohodnocení pro zdejší absolventku a dnes i pedagožku Veroniku Kučovou. Ta soutěžila, hodnotila a v cukrářské kategorii doslova perlila.
"Jasně, Češi jsou mlsní, nejvíce jim jdou k duhu čokoládové věci, dnes je ale trend zákusky odlehčovat třeba ovocem stejně jako šlehačkou. Já sama je mám samozřejmě taky ráda, ochutnávám s žáky při výuce, to musím, ráda si dám klasický zákusek ke kávě.
Veronika uspěla se svým dortem, ty byly mimochodem až pětikilové, jde o naprosto svébytná umělecká díla. "Je to opravdu náročné, jen přízdoba trvá až deset hodin," vysvětluje.
Co se týče vlastní kuchařské akce, úkolem bylo připravit kachní prsa v časovém limitu. Chutík okusil, dokonalost sama, opravdová velelahůdka.
Soutěžili i sommeliéři a taky baristé. Tam se dařilo třeba sedmnáctileté dívence z italské Verony. "Já myslím, že se musíme moc snažit, máme vynikající kávu, my Italové ji umíme nejlíp na světě," směje se sympatická dívka z města Romea a Julie.
"Musím říct, že se nám setkání opravdu povedlo, vůbec mladou generaci nezatracujeme, jak se to někdy zbytečně dělá, máme moře talentů, mladých lidí zapálených do svých oborů a na nás je, dát jim příležitost, třeba k porovnání sil i navázání nových přátelství, k tomu naše soutěž určitě přispěla," konstatuje ředitel petr Hajný.
Chutíkovo hodnocení je dnes jednoduché, netypické i prosté pět hvězdiček.
Fotogalerie
Komentáře