Chutík na číhané. Inspirace z kroměřížské hotelovky

Gastronomie 20. 3. 2017 | Zdroj: Kuchtík Chutík

KROMĚŘÍŽ - Ne že by Chutík stále a stále neobjevoval nové hospůdky, pořád je jich po kraji k nahlédnutí, ochutnání i hodnocení dost a dost... ale tentokrát je zastavení přeci jen poněkud jiné. Podívat se, jak je na tom náš kuchařský, ale nejen kuchařský, šířeji řečeno gastronomický dorost, nemůže být od věci.

Zvláště, když se nabízí porovnání sil nejen nejmladších kuchařů, cukrářů, ale i baristů a sommeliérů od nás i z řady evropských zemí. K mání už tradičně na jedné přímo luxusní akci - GASTRO 2017 - "made in" Střední škola hotelová a služeb Kroměříž.

Přijeli nejlepší Češi, ale také gastronomičtí mistři a naděje oboru z řady evropských zemí.

"Myslím, že si v konkurenci vůbec nevedeme špatně, máme skutečně výborné mladé odborníky," je si jist ředitel školy i soutěže Petr Hajný.

O jeho slovech svědčí třeba v seniorské kategorii zlaté ohodnocení pro zdejší absolventku a dnes i pedagožku Veroniku Kučovou. Ta soutěžila, hodnotila a v cukrářské kategorii doslova perlila.

"Jasně, Češi jsou mlsní, nejvíce jim jdou k duhu čokoládové věci, dnes je ale trend zákusky odlehčovat třeba ovocem stejně jako šlehačkou. Já sama je mám samozřejmě taky ráda, ochutnávám s žáky při výuce, to musím, ráda si dám klasický zákusek ke kávě.

Veronika uspěla se svým dortem, ty byly mimochodem až pětikilové, jde o naprosto svébytná umělecká díla. "Je to opravdu náročné, jen přízdoba trvá až deset hodin," vysvětluje.

Co se týče vlastní kuchařské akce, úkolem bylo připravit kachní prsa v časovém limitu. Chutík okusil, dokonalost sama, opravdová velelahůdka.

Soutěžili i sommeliéři a taky baristé. Tam se dařilo třeba sedmnáctileté dívence z italské Verony. "Já myslím, že se musíme moc snažit, máme vynikající kávu, my Italové ji umíme nejlíp na světě," směje se sympatická dívka z města Romea a Julie.

"Musím říct, že se nám setkání opravdu povedlo, vůbec mladou generaci nezatracujeme, jak se to někdy zbytečně dělá, máme moře talentů, mladých lidí zapálených do svých oborů a na nás je, dát jim příležitost, třeba k porovnání sil i navázání nových přátelství, k tomu naše soutěž určitě přispěla," konstatuje ředitel petr Hajný.

Chutíkovo hodnocení je dnes jednoduché, netypické i prosté pět hvězdiček.

Fotogalerie

 

Komentáře


Mail-Info

Zadejte svou e-mailovou adresu

Přihlaste se k odběru aktuálních zpráv:

  

Antispam