Je to znát třeba v malenovické ovocné školce. Taková mladá inženýrka Jana Horsáková se tu nejen blýská dokonalými znalostmi z oboru, ale prakticky se nezastaví. Zájem kupujících je opravdu převeliký.
Proč sadit teď a ne na jaře, kdy by to bylo, řekněme, přirozenější?
Podzim je opravdu lepší období, proto jsme taky začali s další fází prodeje právě na začátku listopadu. Půda má více vláhy a nová výsadba je ideální k přezimování.
Co teď takříkajíc letí?
Jsme v bráně Valašska, na Zlínsku. Takže jasně dominují slivoně vícero druhů. Pak taky jabloně, spíše polokmeny, máme tu jílovité půdy, více se do nich hodí. To je klasika, ale lidé si vybírají. Mimo jiné se pořád zkoušejí vracet k meruňkám, tam musejí v našich klimatických podmínkách dbát na výběr chráněných míst, anebo teď se dobře "chytá" například jeřáb černý kvůli vysokým hodnotám antioxidantů.
Proč vlastně lidé sadí a pěstují?
Moc se to neví, ale má to několik stránek. Co si budeme povídat, hodně se ovoce využívá k pálení na lahodnou slivovici. Ale žádané je pochopitelně domácí zdravé ovoce a pak je tu ještě jeden pohled na věc. Mírně filosofický související s životem. Lidé se rádi dívají na strom, jak kvete, plodí, roste i stárne.
Vracejí se sadaři i k odrůdám našich dědečků a pradědečků?
Jistě. Registrujeme velký zájem třeba o jabloně jadrníčky, matčino jablko i další. A stejně tak je to u hrušek. Tam jsou poslední dobou zase ve velké oblibě letní hrušky...a už jsme zase u pálení, hruškovice má dokonalý kredit.
Fotogalerie
Komentáře