O výsledcích některých soutěží bude rozhodovat odborná porota, některé hodnocení bude svěřeno při jarmeku v sobotu 1. prosince porotě návštěvnické.
„Cílem jarmekových soutěží je podpořit hospodyňky a hospodáře v udržování tradic našeho kraje a ve využívání darů, které nám valašská krajina dává. Po dlouhá léta už tak hledáme ta nejpěknější jablíčka, nejchutnější slivovici, nejpěknější figurky pánů pečených z kynutého těsta nebo ten nej recept na zelí, které bude určitě i letos jako křen. Svou oblibu si pomalu získává také novější soutěž pro pekařinky a pekaře, kteří podle svých osvědčených návodů pečou kváskové, žitné, celozrnné, pšeničné i všelijaké jiné domácí chleby. Snad se tedy bude i letos při jarmekových soutěžích na co dívat a co ochutnávat," řekla Eva Sáblíková, která má soutěže na starosti.
Pokud doma pečete pány, tradiční pečivo, které dříve na Valašskokloboucku nesmělo chybět v žádné mikulášské nadílce, přispějte svými výrobky do soutěže O najpěknějšího pečeného pána či paní z kynutého těsta. Až tři kusy můžete přinést do sálu TJ Sokol do pátku 30. listopadu do 14.00 hodin. Stejný termín uzávěrky platí i pro soutěž O najlepší kysané zelé Valašskoklobucka. Pokud se vám letos opravdu podařilo, přineste vzorek v zavařovací sklenici na Kosenku. A při jarmeku nezapomeňte zajít ochutnat a hodnotit.
Pekaři, kteří by rádi přispěli k jarmekové soutěži O najlepší chleba na Valašském mikulášském jarmeku, mohou své doma pečené bochníky přinášet do kulturního domu Klobučan do úterka 27. listopadu. Ovocnáři se zase mohou při soutěži O najpěknější jablíčko krajové či starší odrůdy pochlubit svými letošními výpěstky. Tři nebo čtyři kusy od každé odrůdy by měli doručit do kulturního domu nejpozději do středy 28. listopadu.
Speciální disciplínou je soutěž O najlepší starostovskú slivovicu, než sa napálí nová. Voňavými vzorky ze svých obcí do ní přispívají paní starostky a páni starostové z moravské i slovenské strany státní hranice.