První kurzy se konají již tuto sobotu 6. dubna od 10.00 a od 13.00 hodin. Vedou je pekařky Resortu Valachy, jejichž koláče patří k nejvyhledávanějším na Valašsku. „První dva roky jsme kurzy pořádali jen o letních prázdninách, ale pro velký zájem je letos rozšiřujeme i na další měsíce v roce. Od dubna do června a poté od září do listopadu se konají o sobotách, v létě také v úterky," uvedl ředitel Resortu Valachy Tomáš Blabla.
Kurzy si podle něj oblíbili jak ubytovaní hosté, kteří si touto aktivitou zpestřují víkendový relaxační pobyt v hotelech resortu, tak i další zájemci, kteří kvůli tomu neváhají cestovat „na otočku" z různých míst Moravy. „Výjimkou nejsou ani profesionálové, je to pro ně zajímavá příležitost porovnat si zkušenosti," dodal Tomáš Blabla.
Účastníci si během tříhodinového kurzu pod vedením pekařky zkusí celý postup a zhotoví si vlastní frgál, který si odvezou domů i s receptářem a zástěrou na památku. Dozví se také různé tipy a zajímavosti o historii a současnosti frgálu. Ten se na Valašsku dělá podle ustáleného výrobního postupu zřejmě již několik století. První písemné zmínky o něm pocházejí z roku 1826. Jedná se o unikání pekařský výrobek, který nemá v okolních zemích obdoby, v prosinci 2013 se proto stal produktem s chráněným zeměpisným označením, které uděluje Evropská komise. Pravý valašský frgál má průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a je s jednodruhovou náplní. Tou nejčastější bývají hrušky, tvaroh, mák a povidla, ale i jiné druhy ovoce a dokonce i zelí.
Resort Valachy se zabývá výrobou frgálů od roku 2013. Zásobuje jimi restaurace svých hotelů Lanterna, Horal, Galik a Pod Javorem, navíc je prodává i volně přímo „od pece" kolemjdoucím turistům v Bistru Razula. Nově je dováží také do Zlína, do svého nového podniku Bistrotéka Valachy na Obchodním domě.
Komentáře