Garden Food Festival se už pravidelně koná na několika místech republiky, například v Praze, Ostravě, Olomouci či Rožnově pod Radhoštěm. Více než třicítka vystavovatelů z celé republiky nabízela v Hradišti své jídlo a pití. K ochutnání nabízeli jak exotické pokrmy, tak tradici a klasiku.
„Byla to pro nás výzva, i když jsme Garden Food Festival připravovali s týmem lidí, kteří se pravidelně podílí na pořádání Slováckého léta. Doufám, že se nám podařilo nabídnout návštěvníkům ochutnávku toho nejlepšího, co se v Česku dá aktuálně na poli gastronomie najít," řekl hlavní organizátor hradišťského Garden Food Festivalu Marek Pochylý.
Po oba dny patřilo pódium vystoupením s gastronomickými tématy. Moderátorka Markéta Hrubešová postupně přivítala výrobce drinků, dodavatele husích jater nebo třeba jedlého hmyzu. Nechyběli ani finalisté oblíbené televizní soutěže MasterChef a nejvíc diváků měl pod pódiem šéfkuchař a porotce MasterChefa Jan Punčochář. „Přiznám se, že v Uherském Hradišti jsem úplně poprvé, ale je to moc krásné město a máte tady moc krásné ženy," svěřil se usměvavý šéfkuchař, který na pódiu vykouzlil několik skvělých pochoutek. Například polévku z ryb a hřibů, salát z několika druhů rajčat, nebo připravil kapra, kterého ze štěrkopískových jezer z Ostrožské Nové Vsi přivezl starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha. „Byla to improvizace, ale to mi nevadilo, já to mám rád. Navíc kapří hranolky jsou jedním z nejoblíbenějších jídel v mé restauraci U Matěje," vysvětlil Punčochář.
Garden Food Festival pravidelně spolupracuje s Potravinovou bankou, která si vždy na konci dvoudenního gastrofestivalu přijede pro přebytky jídla. „V Uherském Hradišti se ale, bohužel nebo bohudík, prakticky všechno jídlo od vystavovatelů prodalo návštěvníkům. Spolupráce s Potravinovou bankou ale bude pokračovat i nadále," přislíbil jeden z organizátorů Tomáš Ryzner.
První uherskohradišťský Garden Food Festival měl i dobročinný rozměr. Mezi vystavovateli měl svůj stánek i projekt 450 ml NADĚJE, který zde prováděl nábor do registru dárců kostní dřeně. „Za sobotu jsme získali 55 a v neděli 52 nových členů. Celkem tedy 107 členů, což je výborný výsledek," radovala se Xenie Mráčková z projektu 450 ml NADĚJE.
Poslední letošní zastávkou Garden Food festivalu bude Olomouc. Fanoušci dobrého jídla a pití tam mohou zamířit o víkendu 28. a 29. září.
Komentáře