Zkrátka nepřijdou ani starostové, kterým je určena disciplína slivovicová. Příjem soutěžních vzorků se zahajuje právě nyní.
„V tradičních jarmekových soutěžích jde nejen o kvalitu plodů lidské práce tady na Valašsku, ale také o předávání dovedností a zručností z generace na generaci. Ceníme si, když se nám například přihlásí pekařka, která vyrobila pečené pány podle postupu, co ji naučila její maminka či babička. Podobně je to s nakládaným zelím, které má také v každé rodině trochu jiné ingredience a recepturu. O chlebu a možnostech jeho složení i přípravy nemluvě," uvedla Eva Sáblíková, která má koordinaci jarmekových soutěží na starosti.
Pekařky mají možnost ucházet se o úspěch v soutěži O najpěknějšího pečeného pána či paní z kynutého těsta. Až tři figurky sladkého pečiva o velikosti do 30 centimetrů mohou doručit v pátek 6. prosince do 14.00 hodin do sálu TJ Sokol Beseda. Stejný termín i hodina uzávěrky platí pro soutěž O najlepší kysané zelé Valašskoklobucka. Sklenice naplněné kysanou lahůdkou je však nutné přinášet do areálu Kosenky. Obě dvě soutěže bude přímo při jarmeku v sobotu 7. prosince hodnotit návštěvnická porota.
V soutěži O nejpěknější jablíčko krajové či starší odrůdy se setkají výpěstky od sadařů a zahrádkářů ze širokého okolí. Ovocnáři je mohou nosit do kulturního domu Klobučan do středy 4. prosince. Soutěž O najlepší chleba na Valašském mikulášském jarmeku má uzávěrku v úterý 3. prosince, a to proto, že na druhý den bude bochníky hodnotit odborná porota. Lidé však nemusejí zoufat, na jarmeku budou mít možnost z pecnů také ochutnat.
Soutěž O najlepší starostovskú slivovicu, než sa napálí nová hodnotí vzorky nejen z obcí regionu, ale i z jiných míst kraje a také ze slovenské strany hranice. Při koštu a posuzování slivovic se sejde hodnotitelská porota složená z páleničářů i laických členů.
Komentáře